Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ar putea lumea democraţiei să "piardă" războiul împotriva terorismului?

politiques_2_muxa_-_19-11-2015_050436.jpg

François Heisbourg
Image source: 
credit foto: france24

"Cum să pierzi războiul împotriva terorismului" este titlul unei cărţi foarte mult comentată în aceste zile în Franţa. Autorul ei, François Heisbourg, critică vehement numeroasele rateuri şi erori comise de serviciile secrete, precum şi modul în care autorităţile franceze au acţionat în contextul atentatelor din 2015.

François Heisbourg se pronunţă de pe poziţiile unui specialist dar şi ale unui european supărat, chiar furios că anumite instituţii care ar trebui să-şi îndeplinească mai bine misiunea nu dau dovadă de eficienţa aşteptată de cetăţeni de la ele. In calitate de preşedinte al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, François Heisbourg ştie ce spune şi putem bănui că el are acces la informaţii mai puţin accesibile omului de rînd. Titlul cărţii sale este provocător dar şi un fel de "mustrare" scrisă adresată occidentalilor care s-au lăsat deseori orbiţi şi depăşiţi de evenimente într-un context geopolitic global nou marcat de islamul politic şi de o radicalizare a islamului în plină mutaţie.

In interviurile acordate cu ocazia apariţiei acestei cărţi, la editura Stock, François Heisbourg avertizează că democraţiile trebuie să-şi modifice repede strategia în faţa terorismului. El observă, de exemplu, că aproape toţi indivizii care au comis acte teroriste în Franţa fuseseră fişaţi. "Radarul a funcţionat deci", spune el, dar ulterior aceste informaţii nu au fost bine folosite. El cere în primul rînd reactivarea unui sistem mai vechi, de "culegere de informaţii de proximitate" suprimat de precedentul preşedinte Nicolas Sarkozy, precum şi mobilizarea unor vaste mijloace tehnice şi umane în vederea colectării informaţiilor. Un alt aspect, arată François Heisbourg, ţine de comunicare, de partea mediatică. Prin violenţele comise, teroriştii transmit de fapt nişte mesaje puternice.

Citez din afirmaţiile sale: "Succesul sau eşecul grupurilor teroriste se joacă în mare măsură pe cîmpul de bătălie al comunicării", deci pe cel mediatic. Un alt aspect criticat este cel al "gesticulaţiei politice" care înlocuieşte uneori acţiunea reală, de adoptare a unor strategii concrete de luptă împotriva terorismului. Pentru François Heisbourg lunga dezbatere din Franţa, şi care nu a dus de fapt la nici un rezultat, legată de retragerea naţionalităţii franceze binaţionalilor acuzaţi de terorism nu a fost decît o gesticulaţie politică.  

Autorităţile franceze, dar nu numai, ar fi comis şi erori ideologice, prin adoptarea unor atitudini marţiale şi prin faptul că recurg la sintagma "război împotriva terorismului". O singură ţară, spune François Heisbourg, a declarat efectiv război împotriva terorismului, mai precis Statele Unite ale Americii pe vremea lui George Walker Bush. Citez din nou din afirmaţiile expertului francez: "Teroriştii nu sunt nişte combatanţi. Nu sunt nişte războinici, nu sunt nişte oameni care să facă ceva nobil, să-şi apere o patrie sau nişte idei. Ei sunt de fapt criminali. Iar noi nu trebuie să abordăm lupta împotriva unor bandiţi sau criminali în aceiaşi termeni ca atunci cînd vorbim despre un război".

Din analiza sa rezultă de fapt că Organizaţia statul islamic cîştigă mult la nivelul imaginii atunci cînd este considerată ca fiind o armată formată din combatanţi. Toată această retorică războinică se mai loveşte de o realitate, explică François Heisbourg. Teroriştii care au acţionat în Franţa şi în Belgia nu erau străini, nu veneau dinafară. Cum să le declari deci război, ar însemna să le bombardezi cartierele în care locuiesc, Molenbeek lîngă Bruxelles şi Saint Denis lîngă Paris? Aşa cum americanii nu au avut nimic de cîştigat, cel puţin la nivelul imaginii, prin recurgerea la retorica războinică, nici Franţa nu va avea, în această privinţă deci francezii ar face bine să nu repete greşelile ideologice americane.    

François Heisbourg mai are cuvinte critice faţă de menţinerea stării de urgenţă în Franţa, "semn al nervozităţii noastre", spune el şi nu al capacităţii noastre de a asigura securitatea. 

"Cum să pierzi războiul împotriva terorismului" este în acelaşi timp o carte polemică, un semnal de alarmă şi un set de propuneri formulate de un expert. Mai rămîne ca schimbarea de strategie sugerată de el să fie adoptată la nivel decizional, ceea ce nu este sigur întrucît, după cum arată expertul francez într-un interviu acordat ziarului Le Monde multe greşeli în lupta antiteroristă sunt comise pe fondul unor calcule politice, chiar machiavelice, legate de interese personale pe termen scurt.