Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande semnează un editorial într-o revistă ... medicală

The Lancet, celebra revistă medicală britanică, publică în această săptămână un număr special consacrat Franţei. Intitulată « Franţa : de la securitatea socială la sănătatea globală », această ediţie specială a fost prezentată oficial presei internaţionale la Paris luni, 2 mai, în prezenţa ministrului francez al sănătăţii şi a redactorului-şef de la Lancet. Editorialul acestui număr este semnat de ... preşedintele Franţei François Hollande.

Demersul prezidenţial este inedit, ba chiar surprinzător spun analiştii. Un şef de stat care semnează un editorial într-una dintre cele mai prestigioase reviste medicale din lume e ceva excepţional. Revista îşi explică alegerea. « Dominaţia englezei ca limbă a ştiinţelor închide adesea uşa în nas istoriei şi experienţei celorlalţi. Franţa, cu sistemul ei de securitate socială şi prin atenţia pe care o acordă problemelor sanitare mondiale, ne poate aduce multe lucruri » scrie The Lancet în introducere.

De partea sa, în editorialul pe care-l semnează, François Hollande reaminteşte că « Franţa a mobilizat grupul G7 – al celor mai industrializate 7 state din lume – pentru a lansa un dialog pe chestiuni cruciale precum preţul medicamentelor ». Din cauza diverselor inovaţii, noile medicamente ajung la nişte preţuri insuportabile pe termen lung, de unde deci şi preocuparea preşedintelui privind explozia costurilor medicamentelor. Acest lucru ar putea periclita sistemele de sănătate inclusiv în ţările bogate. In vizorul prezidenţial dar şi al specialiştilor, tratamentele anti-cancer şi cele contra hepatitei C. In Franţa, de o lună déjà circulă o petiţie care denunţă preţurile prohibitive ale noilor molecule de tratare a cancerului. Numai iniţiative internaţionale ar putea împinge marile firme farmaceutice să-şi schimbe politica preţurilor.

Pentru liderul de la Paris, obiectivul demersului său este simplu : « a le asigura bolnavilor un acces efectiv la îngrijiri ». Hollande precizează astfel că « Franţa sprijină – financiar se înţelege – politicile de gratuitate ale îngrijirilor medicale pentru copii de sub 5 ani din 4 ţări din Sahel. Franţa, fidelă valorilor sale fundamentale, va continua să fie în avanposturi. In 2015 a cheltuit déjà un miliard de euro pentru ajutorul destinat dezvotării sistemelor de sănătate în ţările sărace » mai spune preşedintele francez subliniind că « zilnic în lume mor 16 mii de copii de diferite boli ce pot fi evitate precum rujeola sau tuberculoza ».

Totodată, în editorialul din Lancet – un text destul de clasic şi consensual - François Hollande enumeră şi celelalalte priorităţi ale sale : « ameliorarea instrumentelor de supraveghere, de alertă şi de diagnosticare », « gestionarea crizelor implicând mai mult societatea civilă », « sprijinirea cercetării » şi în fine « crearea unei platforme destinată să răspundă urgenţelor sanitare ».

In finalul textului său, şeful statului francez cheamă comunitatea internaţională să-şi asume responsabilităţile. Acest lucru presupune că « trebuie formate şi plătite corect cadrele medicale de care au o nevoie cruntă ţările din Sud ». Hollande reaminteşte în treacăt angajamentul comunităţii internaţionale, acela de a eradica sărăcia extremă până în anul 2030.

 
François Hollande semnează un editorial într-o revistă ... medicală