Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce conţine tratatul de liber-schimb SUA-UE?

greenpeace.jpg

La Berlin, publicul este invitat pe 2 mai 2016 sà consulte documentele confidentiale publicate de Greenpeace privind viitorul acord de liber-schimb UE-SUA
La Berlin, publicul este invitat pe 2 mai 2016 sà consulte documentele confidentiale publicate de Greenpeace privind viitorul acord de liber-schimb UE-SUA
Image source: 
John MACDOUGALL / AFP

Organizaţia Greenpeace a dezvăluit luni 248 de pagini confidenţiale din proiectul de acord de liber-schimb dintre UE şi SUA. Botezat TTIP (în engleză) sau TAFTA (în franceză), viitorul acord transatlantic, dacă e adoptat ca atare, « ameninţă sănătatea, mediul înconjurător şi clima » afirmă filiera olandeză a lui Greenpeace care a făcut publice documentele.

Până acum, negocierile, déjà dificile, erau foarte opace. Odată dezvăluite aceste detalii de Greenpeace, discuţiile se anunţă şi mai complicate. Documentele publicate de organizaţia internaţională de protecţie a mediului, încă provizorii, arată că o serie de divergenţe persistă. Opozanţii textului spun că acest viitor tratat riscă să tragă în jos standardele europene în materie de protecţie a mediului dar şi în domeniul agroalimentar. Domenii în care atât francezii cât şi germanii sunt foarte atenţi. La Berlin criticii se focalizează de asemenea pe chestiunea spinoasă a protecţiei investiţiilor.

Surse diplomatice europene au confirmat agenţiei France Presse autenticitatea documentelor publicate dar afirmă că acestea sunt « vechi » şi nu iau în cont ultimele evoluţii « importante » ale negocierilor. Comisia europeană a reacţionat şi ea la aceste revelaţii estimând că vorba de « neînţelegeri ». Bruxelles, prin vocea comisarei de la Comerţ Cecilia Malmström, promite că « nu va accepta niciodată să coboarele standardele de protecţie a consumatorului. Acordurile comerciale nu ne vor schimba legile în privinţa OMGurilor, nu ne vor modifica modul de a produce carne de vită sau de a poteja mediul » spune Malmström pe blogul ei.

Reamintim că tratatul TTIP – sau TAFTA – e negociat de cele două părţi de trei ani de zile şi el urmăreşte abolirea barierelor comerciale şi reglementare între SUA şi UE.

Ce conţine tratatul de liber-schimb SUA-UE?