Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roland-Garros 2016 : 4 românce, niciun român şi premii în valoare de 32 de milioane de euro

img_4619.jpg

Guy Forget, ex-campion de tenis, actual director al turneului de la Roland-Garros si Jérémy Botton, director general al FFT, la conferinta de presà din 3 mai 2016
Guy Forget, ex-campion de tenis, actual director al turneului de la Roland-Garros si Jérémy Botton, director general al FFT, la conferinta de presà din 3 mai 2016
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pe 16 mai, adică peste nici 2 săptămâni, încep Internaţionalele de tenis ale Franţei sau mai pe scurt turneul de la Roland-Garros, unul dintre cele 4 turnee de mare şlem. Prima săptămână a competiţiei este rezervată calificărilor, mai marii urmând să intre în arena pariziană pe 23 mai. In premieră, directorul turneului, ex-campionul francez Guy Forget, şi directorul general al federaţiei franceze de tenis, Jérémy Botton, au ţinut o conferinţă de presă.

Emoţie mare în sala de presă de la Roland-Garros. Trebuie spus că e vorba de o premieră această conferinţă pre-turneu şi în plus nici Jérémy Botton nici Guy Forget nu au mai ocupat funcţii de conducere la acest nivel. Ex-tenismenul, azi în vârstă de 51 de ani, îşi reaminteşte cum era aşezat în faţa presei, în aceaşi sală, acum 34 de ani, după victoria din 1982 în turul doi contra lui Ilie Năstase.

Guy Forget va vorbi pe larg despre mizele din acest an de la Roland-Garros. « Un turneu excepţional » spune noul director al turneului de pe zgura pariziană. Forget va face în faţa presei şi o mică « analiză » a situaţiei actuale din vârful ierarhiei tenisului mondial. « Serena Williams, care a cucerit déjà 21 de titluri de mare şlem, va încerca să egaleze recordul lui Steffi Graf care are un palmares de 22 de turnee de mare şlem. A ratat pe ultima treaptă anul trecut la New York, a eşuat din nou anul acesta la Melbourne. Sunt deci convins că va veni la Roland-Garros cu ambiţia de a atinge această ştachetă mitică de 22 de victorii ».

« La băieţi, Novak Djokovic e numărul unu mondial de doi ani. El este nu doar inconturnabil dar şi indiscutabil primul din lume dar să nu uităm că singurul titlu care-i lipseşte este cel de la Roland-Garros. Djokovic va veni deci pe zgura pariziană cu noi ambiţii, cu un vis nebunesc, acela de a câştiga singurul mare turneu care-i lipseşte. In faţa lui se va lupta poate cu Rafael Nadal, un jucător care ne umple de bucurie când îl vedem cum şi-a regăsit azi marea formă din trecut. Rafa a câştigat cu brio turneul de la Monte-Carlo şi apoi săptămâna trecută pe cel de la Barcelona. In urma celor de la Madrid şi Roma, Nadal poate spera să urce pe locul 4 mondial ceeace ne promite la Roland-Garros un turneu explozibil » prezice Guy Forget.

Premii totale în valoare de 32 de milioane de euro

Directorul turneului parizian va insista apoi pe faptul că dotările în bani ale acestor Internaţionale ale Franţei sunt în creştere cu 14 procente faţă de ediţia de anul trecut. 32 de milioane de euro vor fi distribuite participanţilor. O creştere continuă observată de câţiva ani încoace pentru a ţine pasul cu ceilalţi concurenţi şi în particular cu Wimbledon şi US Open dotate cu câteva milioane de euro suplimentare.

La Paris, fiecare învingător al turneului va lua un cec de două milioane de euro, cu 200 de mii mai mult decât anul trecut. Cele mai semnificative măriri de recompense se înregistrează însă – procentual vorbind – la cei şi cele care sunt eliminaţi în primele trei-patru tururi ale competiţiei.

Măsuri de securitate sporite : câini, detectoare de metale şi palpări corporale

Securitatea jucătorilor – şi a spectatorilor – a fost şi ea un subiect abordat de Guy Forget. Aflăm astfel că anul acesta va exista « un dublul filtru de poliţie în jurul arenei pariziene în care nu se va putea intra decât prin trei locuri. Aceste intrări vor fi dotate cu detectoare de metale, toată lumea va fi controlată, vor exista şi câini. Toate acestea deci pentru a permite spectatorilor să profite de tenis de o manieră cât mai senină cu putinţă ».

Testele de anti-doping sistematice au fost introduse încă din anii ’80 la Roland-Garros iar anul acesta, pentru a înăbuşi orice zvon, « toţi cei care ajung în sferturi sau mai departe, vor fi testaţi atât la sânge cât şi la urină » promite directorul turneului.

Forget înţelege supărarea lui Nadal

In fine, « afacerea Nadal » a fost şi ea abordată de Guy Forget. Zilele trecute, Rafael Nadal i-a intentat un proces pentru defăimare fostului ministru francez al sportului. Roselyne Bachelot declarase luna trecută că « Nadal a mimat în trecut o problemă de sănătate care l-a ţinut 7 luni departe de terenuri ca să ascundă un control anti-doping pozitiv ». « Inţeleg frustrarea lui Nadal ; e un campion imens care a promis că-şi va face publice toate controalele din cariera sa. Niciun atlet nu a făcut asta până acum. E normal să se simtă atacat de o manieră injustă, el care în trecut a fost tot timpul favorabil acestor controale. Nu poţi acuza fără dovezi un campion de teapa lui Rafael Nadal » conchie Guy Forget.

4 românce dar niciun român pentru moment în tabloul principal

Să mai spunem în final că pentru moment dintre jucătoarele românce şi-au anunţat anul acesta participarea la Roland-Garros Simona Halep, Monica Niculescu, Irina Begu şi Alexandra Dulgheru. Pe tabloul masculin, deocamdată nu figurează vreun român dar cine ştie ce surprize ne rezervă calificările...

 
Roland-Garros 2016 : 4 românce, niciun român şi premii în valoare de 32 de milioane de euro