
Special Paris
Noi eforturi diplomatice pentru decretarea unei încetări a focului la Alep
2016-05-03t164422z_1671524364_s1betbyipqaa_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria_0.jpg

Oraşul Alep a devenit un fel de oraş martir, aşa cum s-a întîmplat cu Sarajevo în timpul războiului din Bosnia desfăşurat între 1992 şi 1995. Există similitudini între cele două drame, mai ales dacă ne gîndim la distrugeri, la bombardamentele neîncetate, la suferinţele populaţiei, la imaginile şocante difuzate de agenţiile de presă şi la paralizia comunităţii internaţionale în faţa dezastrului… Situaţia din Siria este însă şi mai complicată decît era cea din Bosnia în urmă cu 20 de ani… Iar în oraşul Alep, unde se mai află 250 000 de sirieni, domneşte acum haosul şi disperarea, scrie cotidianul Le Monde. Abjecţia a ajuns la un nivel insuportabil, de exemplu cere două tabere îşi distrug reciproc spitalele şi centrele de îngrijire a răniţilor.
Parisul şi Londra au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU în tentativa de restabilire a încetării focului la Alep. Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, s-a dus la Berlin să discute cu omologul său german, cu un reprezentant ONU pentru Siria şi cu coordonatorul opoziţiei siriene Riad Hijab. Luni, la Paris, vor veni miniştrii de externe din Turcia, Arabia saudită şi Qatar tot pentru a discuta despre încetarea focului în Siria. Jean-Marc Ayraut a declarat însă că doreşte o reuniune a întregului Grup internaţional pentru Siria compus din 17 ţări, dintre care unele, precum Iranul şi Rusia, sprijină regimul de la Damasc.
Această febrilitate diplomatică nu este chiar cu totul inedită, ea intervine însă după un test de încetare a focului care părea să funcţioneze cît de cît, de unde sentimentul că fragila încercare de calmare a situaţiei trebuie sprijinită în continuare. Ruşii şi americanii au negociat deja o relativă menţinere a calmului în restul Siriei şi ar vrea acum să extindă măsura în zona oraşului Alep. Zonă unde rebelii au lansat marţi 3 mai o fensivă caracterizată de Agenţia Reuters ca fiind de mare amploare. De o parte şi de alta sunt anunţate victime dar cifrele sunt greu de verificat. In orice caz, luptele din ultimele 48 de ore sunt cele mai violente de un an încoace la Alep.
Guvernul de la Damasc, care spera să poată relua controlul integral asupra oraşului Alep, demonstrează din nou că nu-i pasă de suferinţele populaţiei. Bachar al-Assad a refuzat propunerea Organizaţiei Naţiunilor Unite de a distribui ajutoare alimentare în favoarea a 950 000 de persoane aflate în 35 de localităţi, de fapt tot atîtea zone de lupte, inclusiv la Alep. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, de pe data de 22 aprilie şi pînă acum aprope 300 de persoane au fost ucise la Alep, printre care 57 de copii şi 38 de femei.