Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziţia de fotografii « Elévation » a ajuns la Paris

img_4632.jpg

Pascal Gravot Haeberli si Franz Galo la ICR Paris în fata pozei lui Ion Bârlàdeanu imortalizat pentru proiectul "Elévation"
Pascal Gravot Haeberli si Franz Galo la ICR Paris în fata pozei lui Ion Bârlàdeanu imortalizat pentru proiectul "Elévation"
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris, în incinta Institutului cultural român din capitala Franţei, se poate viziona până la sfâşitul acestei luni expoziţia de fotografii intitulată « Elévation ». E vorba de un proiect inedit, realizat la Bucureşti de artiştii francezi Pascal Gravot Haeberli şi Franz Galo. Intr-un răstimp de 3-4 ani de zile ei au făcut portretele a 22 de artişti contemporani din Bucureşti. Artişti fotografiaţi de o manieră foarte atipică.

Ion Bârlădeanu, Ioana Ciocan, Gorzo, Roman Tolici, Marian şi Victoria Zidaru sunt doar câţiva din cei 22 de artişti bucureşteni fotografiaţi « în aer », « în levitaţie » de cei doi confraţi de-ai lor francezi. Imortalizaţi în atelierele lor respective, artiştii români au ales fiecare şi câte un loc reprezentativ pentru ei din Bucureşti pe care l-au descris apoi în felul lor.

Pascal Gravot Haeberli şi Franz Galo, cei doi fotografi francezi veniţi la ICR Paris pentru vernisaj, ne răspund rând pe rând la întrebări. Pentru început am vrut să înţelegem conceptul, ideea acestui proiect inedit :

« Am vrut să fotografiem scena artistică bucureşteană. Am căutat deci un concept, o idee, o manieră diferită de a-i prezenta pentru că nu doream să facem portrete clasice. Aşa am ajuns să-i pozăm în atelierele lor respective, în levitaţie, rugându-i deci să sară în sus cu ochii închişi. Obiectivul nostru era să arătăm cât mai mult din personalitatea, din identitatea acestor artişti şi de aceea i-am rugat să-şi aleagă un loc din Bucureşti cu care întreţin o relaţie specială, care i-a marcat în viaţa lor ».

« Fiecare loc astfel fotografiat este însoţit de un text explicativ, scris de mâna artiştilor. Scrisul de mână face parte din identitatea omului, este individual, aşa cum este dealtfel şi săritul în aer. Am obţinut astfel un element suplimentar care ne permite să intrăm în intimitatea fiecărui artist care rămâne însă totodată în universul său ».

22 de artişti bucureşteni au fost deci imortalizaţi de Pascal Gravot Haeberli şi Franz Galo. Dar de ce ei şi nu alţii ?

« Am mers spontan spre diverşii artişti, i-am întâlnit la vernisaje sau cu alte ocazii. Nu am făcut nicio « selecţie », nu i-am ales în funcţie de simpatiile lor politice, de clanurile lor sau de galeriile în care expun. Nu am vrut deloc să intrăm în acest joc. Am ales să ne urmăm doar instinctul ».

« Am fost primiţi cu căldură, i-am întrebat pe fiecare în parte dacă este de acord să pozeze şi am avut numai răspunsuri pozitive. Cum apucasem să-i cunoaştem mai bine înainte de a le prezenta proiectul, toţi au fost extrem de entuziaşti când le-am vorbit despre « Elévation » ».

Elévation la Beijing şi Huston

Si cum au reacţionat post-factum, după ce au văzut rezultatul, adică pozele voastre ?

« Cred că au fost foarte mulţumiţi, emoţionati, fericiţi. Pentru ei e şi acesta un fel de a fi difuzaţi, de a deveni mai cunoscuţi prin expoziţii şi cataloage. In general cred că oricine e flatat când se regăseşte într-o fotografie expusă într-o galerie sau într-un catalog. Acest lucru le permite într-un fel să rămână pentru eternitate undeva ».

« Dacă toţi au acceptat să se lase fotografiaţi, să « joace jocul cu noi », asta se datorează şi faptului că am construit treptat cu ei o relaţie, am căpătat încredere unii într-alţii. Acceptând să pozeze, le mulţumim astfel lor dar şi în general artiştilor din România pentru tot ceeace ne-au putut oferi. Increderea excepţională pe care ne-au acordat-o ne flatează foarte mult ».

Si care ar fi urmarea acestui proiect « Elévation » ? Mergeţi şi în alte oraşe cu expoziţia ?

« Intr-o primă etapă ne-am propus ca expoziţia « să călătorească ». După Paris, expoziţia va pleca la Beijing unde « Elévation » e programată anul viitor. Al doilea oraş în care va merge expoziţia va fi Huston în SUA. Sunt curios să văd cum va fi primită acolo această privire a noastră asupra unor artişti români într-o ţară ca America, atât de diferită de România ».

 
Expoziţia de fotografie « Elévation » a ajuns la Paris