Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Monumenta 2016" şi-a deschis porţile la Grand Palais (GALERIE FOTO)

img_4664.jpg

Sute de containere, un schelet de sarpe urias si replica unei pàlàrii a lui Napoléon formeazà opera "Empires" a artistului Huang Yong Ping instalatà la Grand Palais în cadrul lui Monumenta 2016
Sute de containere, un schelet de sarpe urias si replica unei pàlàrii a lui Napoléon formeazà opera "Empires" a artistului Huang Yong Ping instalatà la Grand Palais în cadrul lui Monumenta 2016
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Artistul francez de origine chineză Huang Yong Ping este invitatul din acest an al manifestării culturale "Monumenta 2016". Uriaşa sa lucrare intitulată "Empires" - "Imperii" - este instalată sub cupola de sticlă a lui Grand Palais. O adevărată reuşită, atât artistică cât şi tehnică.

Născut şi format în China dar refugiat în Franţa din iunie 1989 - data masacrului din piaţa Tienanmen - Huang Yong Ping a devenit treptat un artist de prim-plan. Expus la cele mai mari manifestări din lume - Bienala de la Veneţia (unde a reprezentat Franţa în 1999), Bienala de la Shanghai, expoziţii şi muzee din SUA, Canada, Marea Briatnie şi Franţa - Huang Yong Ping a fost la începuturile sale artistice în China fondatorul unei mişcări avangardiste care avea ca motto: "Zenul este Dada, Dada este zen". Gustul pentru paradox şi absurd, legăturile între artă, viaţà şi politică, acţiuni mai mult sau mai puţin radicale - iată doar câteva din caracteristicile mişcării lui Huang Yong Ping.

Un artist care de-a lungul operelor sale a introdus tot mai des un uriaş şarpe sub forma unui gigantic schelet din metal. La Paris, sub cupola lui Grand Palais, pentru opera intitulată "Empires" - "Imperii" - artistul a creat un şarpe de 254 de metri lungime şi în greutate de 133 de tone. Cele 316 vertebre şi 568 de coaste care-l compun au fost realizate dintr-un aluminiu de calitate superioară.

Restul - adică marea parte a - operei lui Huang Yong Ping din cadrul manifestării "Monumenta 2016" este formată din 305 containere metalice standard repartizate în 8 zone distincte, 8 reprezentând pentru chinezi totalitatea universului. Amestecul de culori şi nume formează un enorm mozaic pestriţ.

Containerele simbolizează globalizarea iar pălăria lui Napoléon dorinţa de putere

"Empires" se doreşte a fi un "peisaj simbolic al lumii economice actuale". Globalizarea este în fapt astfel reprezentată de artist, containerele fiind cele care permit azi circulaţia bunurilor. Reptila care încalecă întregul şi stă cu gura căscată pare că ameninţă ambiţiile celor puternici. Puternici care ei sunt reprezentaţi de replica uriaşă a pălăriei pe care a purtat-o Napoléon la bătălia de la Eylau. Pălăria este deci metafora pentru eterna dorinţă a celor puternici - industriaşi, politicieni, tirani sau militari - de a o purta toţi pe cap. Bucla formată de uriaşul şarpe simbolizează caracterul infinit al acestui ciclu al gloriei şi al distrugerii.

Huang Yong Ping abordează de două decenii déjà marile teme ale epocii noastre - conflictele, economia, religia sau natura - iar operele sale sunt adesea comparate cu fabule filosofice. Opera sa "Empires", creată special pentru "Monumenta 2016", va sta la Grand Palais până pe 18 iunie.

Inaintea artistului sino-francez, în trecut alţi mari creatori au "umplut" spaţiul enorm de sub cupola de sticlă a monumentului parizian: Richard Serra, Anish Kapoor şi Daniel Buren nu sunt decât trei dintre cei mai cunoscuţi.

Artistul Huang Yong Ping la "Monumenta 2016"

Intrarea de la Grand Palais unde este instalatà opera giganticà a lui Huang Yong Ping
Intrarea de la Grand Palais unde este instalatà opera giganticà a lui Huang Yong Ping
 
"Monumenta 2016" şi-a deschis porţile la Grand Palais