
Special Paris
Filipine au un preşedinte care promovează crimele de masă
filipine.jpg

Reputaţia, Rodrigo Duterte şi-a făcut-o la el acasă, în oraşul Davao al cărui primar a fost până acum şi care este prezentat drept cea mai sigură localitate din Filipine. Cu un discurs ultra-securitar, cu un limbaj crud, vulgar şi cu propuneri expeditive, Duterte şi-a creat deci imaginea unui om forte, un lider politic care a promis în timpul campaniei că va eradica criminalitatea din ţară în şase luni de zile. « Sunt gata să ucid zeci de mii de criminali, să arunc la gunoi drepturile omului şi să mă autograţiez pentru crimele în masă pe care le voi comite contra criminalilor » a declarat printre altele noul ales. Marţi, odată declarat învingător, el a repetat că « va face ce am spus chiar dacă voi fi acuzat că sunt un călău ». Unele asociaţii de apărare a drepturilor omului îl acuză déjà pe Duterte că în oraşul său, Davao, a organizat în trecut escadroane ale morţii care au ucis peste o mie de persoane.
Felul în care a intrat în mod surprinzător pe scena politică şi stilul candidatului i-au făcut pe mulţi comentatori să-l compare pe Duterte cu un Donald Trump filipinez. In vizorul noului şef de stat din arhipelag : traficanţii de droguri dar şi poliţiştii corupţi. Un alt flagel îl preocupă însă pe avocatul populist : sărăcia endemică cu care sunt confruntaţi mulţi dintre compatrioţii săi. Analiştii pun pe seama sărăciei în care trăieşte o mare parte din populaţie victoria lui Rodrigo Duterte. « Accept cu o extremă umilitate mandatul poporului filipinez căruia îi sunt recunoscător » a declarat agenţiei France Presse noul ales de la Manila. Scorul extrem de ridicat obţinut de Duterte – 40 de procente – este mult peste ceeace anundajele. Ori, în Filipine, trebuie spus, popularitatea este un element-cheie în politică. Cu un astfel de scor, cel care vrea să fie poreclit « preşedintele Rody » îşi începe aşadar bine mandatul.
Oficial, de abia după numărătoarea completă a buletinelor, va fi proclamată, peste circa o săptămână, victoria lui Rodrigo Duterte. El va fi apoi învestit în funcţie pe 30 iunie. Intr-o primă instanţă, noul şef de stat vrea să modifice Constituţia ţării şi să propună o reformă guvernamentală pentru a ajunge la un sistem parlamentar. Analiştii pariază şi pe faptul că Duterte îşi va mai pune apă în vin, îsi va modera discursul demagogic şi acţiunile, evitând spre exemplu omorurile în masă pe care le-a promis de-a lungul campaniei.