Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omerta privind hărţuirea sexuală din rândul clasei politice franceze se fisurează

baupin.jpg

Denis Baupin, vice-presedintele Parlamentului francez, a fost nevoit sà demisioneze în urma acuzatiilor de hàrtuire si agresiune sexualà din partea unor colege de partid
Denis Baupin, vice-presedintele Parlamentului francez, a fost nevoit sà demisioneze în urma acuzatiilor de hàrtuire si agresiune sexualà din partea unor colege de partid
Sursa imaginii: 
JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP

Un scandal cu tentă sexuală zdruncină clasa politică franceză. Deputatul ecologist Denis Baupin, vice-preşedinte al Adunării naţionale – Camera deputaţilor din Franţa – a fost acuzat public de 8 femei de agresiune şi hărţuire sexuală. Constrâns să-şi abandoneze postul de număr doi al Camerei, Baupin a decis să depună plângere pentru « defăimare » contra celor două organe de presă care au făcut dezvăluirile. De partea sa parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în urma acestor acuzaţii grave.

« Denis Baupin va coopera cu justiţia căreia îi va demonstra caracterul mincinos al acuzaţiilor care i se aduc » se poate citi în comunicatul transmis presei de avocatul alesului ecologist. De partea sa, Parchetul din Paris a dat pe mâna unei brigăzi specializate sarcina de a conduce ancheta preliminară. « Pentru moment nu s-a înregistrat vreo plângere din partea aleselor care s-au exprimat luni în presă », mai precizează Parchetul.

Două organe de presă – situl de informaţii Mediapart şi radioul France Inter – au publicat mărturii a 8 femei – dintre care 4 deputate ecologiste - care-l acuză pe Baupin de gesturi, hărţuire şi atitudini asimilabile în parte cu nişte agresiuni sexuale. Acuzaţii care l-au împins pe Denis Baupin, în vârstă de 53 de ani, lider istoric al Verzilor francezi, să demisioneze din postul de vice-preşedinte al Adunării naţionale. Respectivul a dezminţit însă vehement acuzaţiile în timp ce soţia sa, Emmanuelle Cosse, actualmente ministru al Locuinţelor, a estimat că « numai justiţia poate tranşa în această afacere ».

« Baupin m-a lipit de zid, şi-a pus mâinile pe sânii mei şi a încercat să mă sărute »

Una dintre acuzatoare, deputata Sandrine Rousseau, purtătoare de cuvânt a partidului ecologist Europe Ecologie Les Verts, spune că în 2011 « Baupin a lipit-o de un zid ţinând-o cu mâinile de sâni ca s-o sărute ». Alte femei afirmă că respectivul le-a « hărţuit aproape zilnic între 2011 şi 2013 cu SMSuri cu caracter sexual ». « Niciuna dintre acuzatorare nu a depus plângere, fie de frică să nu fie penalizată în cariera ei fie că se simţeau vinovate că nu au reacţionat atunci fie că au fost pur şi simplu descurajate » scrie Mediapart.

In Franţa, delictele – printre care se numără deci şi agresiunile sexuale şi hărţuirea sexuală – sunt prescrise după trei ani. Mare parte din presupusele acuzaţii aduse lui Baupin scapă deci teoretic de lege. Una dintre acuzatoare a lansat însă un apel public pentru a colecta mărturii neprescrise, adică mai recente de 3 ani.

Afacerea Baupin pătează din nou imaginea politicienilor francezi, în mod frecvent acuzaţi de macism şi gesturi deplasate. Cel mai recent şi mai răsunător scandal a fost cel al lui Dominique Strauss-Kahn, ex-ministru socialist francez, fost director FMI, acuzat în 2011 că ar fi violat o cameristă într-un hotel newyorkez.

De ce nu au reacţionat mai devreme şi mai ales înainte ca faptele să fie prescrise ?

Trebuie spus că « în Franţa – în rândul clasei politice dar şi al societăţii în general - există un soi de omerta, de tăcere când vine vorba de astfel de acte cu caracter sexual ». O spune un comentator de la ziarul Le Monde. Acum că gurile s-au dezlegat, mai mulţi – inclusiv din interiorul partidului ecologist – afirmă că de fapt bănuieli existau, zvonuri dar şi acuzaţii la adresa lui Denis Baupin. Cert, revelaţiile de acum vin târziu probabil pentru ca să mai fie condamnabile de justiţie. Dar ele sunt făcute pentru prima dată de femei alese şi cu o identitate precisă, pe faţă cum se spune, şi nu doar sub acoperirea anonimatului. Un pas esenţial pentru a schimba poate mentalităţile şi atitudinile.

Raportul de forţe – cel puţin printre politicieni – rămâne însă mai departe defavorabil femeilor. Chiar dacă actualul guvern socialist este paritar, numără la fel de multe femei câţi bărbaţi, în parlament 75% dintre membrii sunt bărbaţi şi niciodată Adunarea naţională nu a fost condusă de o femeie. In luările de cuvânt din şedinţe, pe culoarele parlamentului sau la microfoanele şi camerele de filmat ale televiziunilr, tot ei sunt cei care monopolizează cuvântul. In ţară, 84% dintre primari sunt bărbaţi şi 90 de procente dintre departamente sunt prezidate tot de bărbaţi.

« Lupta pentru un loc sus e deci aprigă şi când te baţi trebuie să foloseşti armele majorităţii, adică forţa şi violenţa. Nu trebuie să-ţi iei riscul să apari ca o victimă » scrie acelaşi Le Monde. Ziar care constată însă că « accelerarea timpului mediatic şi agitaţia provocată pe reţelele de socializare de astfel de informaţii sexiste implică încet-încet şi o schimbare – în bine - a comportamentului ».

 
Omerta privind hărţuirea sexuală din rândul clasei politice franceze se fisurează