Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Start pentru a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes

cannes.jpg

Afisul celei de-a 69-a editii a festivalului de film de la Cannes
Afisul celei de-a 69-a editii a festivalului de film de la Cannes

Miercuri seara se dă startul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de film de la Cannes. O ediţie pusă sub înaltă protecţie poliţienească. Autorităţile franceze au promis « o mobilizare excepţională » a forţelor de ordine pentru a asigura securitatea evenimentului, 6 luni după atentatele de la Paris si 6 săptămâni după cele de la Bruxelles.

Cannes este fără doar şi poate cea mai mare sărbătoare a cinemaului internaţional. In timpul celor 11 zile, până pe 22 mai, sunt aşteptate pe Croazetă cele mai mari staruri ale marelui ecran, zeci de mii de cinefili şi profesionişti şi peste 4 mii de jurnalişti acreditaţi.

In competiţia « mare », cea pentru la Palme d’or, premiul suprem, sunt în cursă 21 de filme dintre care 13 europene dintre care două româneşti : « Sieranevada » a lui Cristi Puiu şi « Bacalaureat » al lui Cristian Mungiu, déjà laureat cu la Palme d’or în 2007 pentru pelicula « 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile ». In competiţie alături de Puiu şi Mungiu sunt anul acesta fraţii belgieni Luc şi Jean-Pierre Dardenne, olandezul Paul Verhoeven, britanicul Ken Loach şi spaniolul Pedro Almodovar. 4 regizori francezi au fost şi ei selectaţi în această prestigioasă cursă.  In fine, trei americani printre care Sean Penn şi Jim Jarmusch concurează şi ei pentru la Palme d’or.

In principala secţiune paralelă, Un Certain Regard, figurează un al treilea lungmetraj românesc, « Câini » regizat de Bogdan Mirică. In fine, Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, autorii filmului « 4 :15 p.m. sfârşitul lumii » e în competiţia de scurtmetraje iar Alexandru Badea concurează cu « Toate fluviile curg în mare » în secţiunea Cinéfondation rezervată şcolilor de cinematografie şi tinerelor talente.

In fine să mai spunem că juriul format din 9 persoane este prezidat anul acesta de australianul George Miller, autorul celebrei serii « Mad Max ».

 
Start pentru a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes