Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


France Football : 4 pagini despre naţionala României

img_4685.jpg

Revista francezà France Football publicà 4 pagini despre nationala României de fotbal
Revista francezà France Football publicà 4 pagini despre nationala României de fotbal
Image source: 
Vasile Damian

Ultimul număr al revistei săptămânale franceze France Football publică o lungă anchetă – 4 pagini ! - despre naţionala de fotbal a României, prima adversară a Franţei în meciul de deschidere al lui Euro 2016. Ancheta confraţilor noştri se axează mult pe corupţia care a marcat fotbalul românesc în ultimele decenii. Revista franceză se doreşte însă şi încrezătoare în viitor dând exemplul pozitiv al lui Gică Hagi care a deschis şi conduce o excelentă « academie » de fotbal.

Titlul anchetei confraţilor noştri francezi este limpede : « Să uităm trecutul... ». Articolul din France Football descrie mai întâi pe larg problemele cu care se confruntă fotbalul românesc. « De mai multe decenii acest sport a fost gangrenat de corupţie şi are dificultăţi în a reveni pe avanscenă ». Ca să ilustreze situaţia generală din România, revista franceză reaminteşte mai întâi peripeţiile TVR şi excluderea ei din Uniunea europeană a radioteleviziunii. Acest lucru va face imposibiliă retransmisia meciurilor Euro 2016 pe canalul public de televiziune. « Ca să urmărească meciurile naţionalei lor, românii vor trebui deci să se aboneze la canalul privat Dolce Sport » notează France Football.

« Alt exemplu : ASA Târgu Mureş care face parte din cele 12 echipe din Liga 1 care sunt cu datorii. Doar Steaua şi « clubul-academie » al lui Gică Hagi, FC Viitorul, au scăpat de mustrările Federaţiei române de fotbal. Problema în România este că fotbalul de club o duce prost. Tranziţia între epoca statului atot-puternic de pe vremea lui Ceauşescu şi economia de piaţă este lentă şi dureroasă. Legăturile între politică şi sport sunt dovedite. Meceni politruci, falimente, salarii neplătite, pariuri trucate – metehnele fotbalului românesc nici nu se pot enumera toate. Până şi proaspăt noua campioană a României, Astra Giurgiu, riscă să aibă probleme. Patronul clubului, Ioan Niculae, a treai avere din România şi a 1372 din lume potrivit clasamentului Forbes, e bănuit că a deturnat subvenţii europene şi că a semnat contracte gaziere mai mult sau mai puţin veroase. Pentru moment, Niculae ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare după ce a fost găsit vinovat de finanţare ilegală a campaniei lui Mircea Geoană din 2009. In aceste condiţii, în actualul sezon, jucătorilor de la Astra nu li s-au plătit tot timpul salariile – un mare clasic în mai toate cluburile româneşti – iar colac peste pupăză, antrenorul echipei a fost suspendat după ce a fost prins făcând pariuri ilegale pe meciuri interne şi internaţionale ».

O enciclopedie în trei volume n-ar ajunge să cuprindă toate vicisitudinile fotbalului românesc

« Echipa FC Cluj e şi ea îndatorată cu toate că aparţine unui magnat al imobiliarului, Arpad Paskany. In fine, sulfurosul Gigi Becali, preşedintele clubului Steaua, ameninţă că-şi părăseşte echipa întrucât nu mai este campioană. O enciclopedie în trei volume n-ar ajunge să cuprindă toate vicisitudinile fotbalului românesc » continuă France Football, revistă care constată "fotbalul nu mai intersează azi pe multă lume. Stadioanele sunt pe trei-sferturi goale – 10 mii de spectatori în medie pentru Steaua, 3 mii pentru campioana Astra şi 2.400 pentru Viitorul lui Hagi. Stadioanele, trebuie spus, sunt vetuste cu excepţia Arenei naţionale din Bucureşti, refăcută de curând. In fine, drepturile de retransmisie reprezintă adesea pentru un club mediu peste 70% din buget ».

France Football găseşte şi lucruri bune să spună despre fotbalul românesc

 « In faţa peisajului sumbru descris mai sus - peisaj care s-a tot înrăutăţit în ultimii ani - Federaţia şi Liga par să fii decis să ia taurul de coarne » scrie France Football. Dovada : numirea a doi oameni noi, simbolurile vremurilor noi care se anunţă. Gino Iorgulescu în fruntea Ligii şi Răzvan Burleanu la şefia Federaţiei. Acesta din urmă i-a surprins cel mai plăcut pe francezi. « Numit acum doi, în vârstă de doar 29 de ani – cel mai tânăr preşedinte din toată istoria fotbalului european – doctor în ştiinţe politice, Burleanu i-a succedat coruptului Mircea Sandu care a domnit 24 de ani la FRF. Intr-o engleză impecabilă, Burleanu le-a explicat francezilor care sunt obiectivele sale : ca România să ajungă în primii zece din lume, miză care cere reforme de fond. Actualmente déjà tricolorii au urcat de pe locul 56 pe locul 19 graţie unei apărări de fier şi a unei organizări foarte bune. Problema este că nu mai există jucători providenţiali, suntem departe de epoca Hagi-Popescu-Moldovan » scrie revista franceză. « Ca să amelioreze formarea şi recrutarea tinerelor talente, noii responsabili ai fotbalului românesc vor să pună balonul rotund în serviciul educaţiei. Aşa au luat naştere primele două centre de excelenţă, unul la Timişoara, altul la Târgu-Mureş. Alte 6 urmează să fie deschise până în 2020 ».

Ianis Hagi în Naţională ?

« FRF şi Liga au lansat aşadar o adevărată muncă de fond sperând să inoculeze tinerilor un nou fel de a gândi fotbalul. In acest sens, exemplul cel mai bun este « academia » de fotbal deschisă în 2009 de Gică Hagi. Legenda fotbalului românesc a demonstrat astfel şă e capabil şi să clădească ceva care va fi luat ca model » constată France Football. In lungul interviu acordat revistei franceze, fostul număr 10 tricolor evocă geneza « academiei » lui, probleme pe care le-a întâlnit dar şi evoluţia fiului său, Ianis, « probabil reţinut în lotul de 23 de jucători români pentru Euro 2016 » prezice săptămânalul francez.

 
France Football : 4 pagini despre naţionala României