Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes 2016 : Woody Allen în deschidere miercuri, Cristi Puiu în competiţie joi

cannes-cafe-society_0.jpg

Afisul filmului "Café Society" prezentat de Woody Allen în deschiderea celei de-a 69-a editie a Festivalului de film de la Cannes
Afisul filmului "Café Society" prezentat de Woody Allen în deschiderea celei de-a 69-a editie a Festivalului de film de la Cannes

A 69-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Cannes şi-a ridicat miercuri seara cortina. Până pe 22 mai, staruri din lumea întreagă vor defila pe Croazetă şi vor urca pe covorul roşu al Palatului Festivalurilor. 21 de filme de 14 naţionalităţi diferite sunt în competiţia « mare », cea pentru mult-râvnita Palme d’or. Printre ele, două pelicule româneşti : « Bacalaureat » regizată de Cristian Mungiu – déjà câştigător al unei Palme d’or în 2007 – şi « Sieranevada » în regia lui Cristi Puiu.

Primul film proiectat anul acesta la Cannes, precedat de ceremonia de deschidere, se numeşte « Café Society », a fost realizat de veteranul Woody Allen – foarte apreciat pe Croazetă şi nu numai – dar este un film care nu este în competiţia oficială. Pe scurt, nu râvneşte la niciun premiu. Cursa oficială începe joi când sunt proiectate primele două pelicule, una franceză – « Rester vertical » a lui Alain Guiraudie – şi una românească, « Sieranevada », a lui Cristi Puiu.

Sunt aşteptaţi apoi la Cannes actori sau regizori unii mai celebri decât alţii – şi festivalul de pe coasta de azur demonstrează încă o dată că-şi merită titlul de cel mai mare rendez-vous al cinemaului din lume. Kristen Stewart deschide balul fiind pe afişul lui Woody Allen. Sean Penn, Javier Bardem, Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Mads Mikkelsen, fraţii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, Julia Roberts – pentru prima dată la Cannes – George Clooney, Jodie Foster – iată doar câteva din celebrităţile care vor defila sub obiectivele fotografilor şi cameramanilor din lumea întreagă reuniţi la Cannes în următoarele 11 zile.

« Café Society », al 46-lea film prezentat Woody Allen la Cannes

Două-trei cuvinte despre « Café Society » : Woody Allen pune în scenă epoca anilor ’30, fie la New York fie la Hollywood. Un club select care reuneşte deci într-un decor pe cât de baroc pe atât de rafinat vedete de cinema, femei ambiţioase, aristocraţi sau miliardari esteţi. De notat că Allen, azi în vârstă de 80 de ani, face vocea din off a poveştii filmului. Evident că muzica de jazz, atât de îndrăgită de cineast, face parte din banda sonoră a lui « Café Society ». Un film de deschidere deci – şi asta este o premieră la Cannes – finanţat de platforma de distribuţie Amazon. În conferinţa de presă de deschidere, Woody Allen a promis că « voi mai face filme câtă vreme mai există oameni destul de proşti care să le finanţeze ». « Café Society » este al 46-lea film al său prezentat la Cannes.

Să mai spunem că dacă pentru trofeul la Palme d’or nu concurează « decât » 21 de pelicule de 14 naţionalităţi diferite, în total în selecţia oficială a Festivalului 2016 sunt 52 de filme din 30 de ţări. Comitetul de selecţie a vizionat însă aproape 1900 de filme !

În preziua deschiderii festivalului, juriul format din 9 cineaşti şi prezidat anul acesta de australianul George Miller – autorul seriei « Mad Max » - s-a reunit marţi seara în jurul unei cine copioase la celebrul hotel Martinez de pe Croazetă. Printre comeseni s-au aflat americana Kirsten Dunst şi franţuzoaica Vanessa Paradis. Ca în fiecare an, meniul servit s-a inspirat din filmele preşedintelui juriului.

Prezenţă masivă de filme româneşti anul acesta la Cannes

Cristi Puiu – o prezenţă inedită în această categorie a competiţiei – deschide balul românilor cu « Sieranevada » proiectat joi în cursa pentru la Palme d’or. Puiu obţinuse la Cannes în 2005 pentru « Moartea domnului Lăzărescu » cea mai importantă recompensă din principala secţiune paralelă, Un certain regard.

Cristian Mungiu cu « Bacalaureat » va intra în competiţie pentru trofeul suprem de abia peste o săptămână, pe 19 mai. În paralel, filmul va avea premieră şi la Bucureşti în aceaşi zi deci, joia viitoare, la Sala Palatului. Reamintim că Cristian Mungiu este déjà puţin acasă la el la Cannes de unde în 2007 a plecat cu La Palme d’or pentru « 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile » iar în 2012 cu premiile pentru scenariu şi interpretare feminină pentru pelicula « După dealuri ».

În principala secţiune paralelă cu cea « mare », Un certain regard, concurează 18 filme printre care şi unul românesc, « Câini », de Bogdan Mirică.

6 realizatori români pe afişul selecţiei oficiale de la Cannes

La secţiunea de scurtmetraje găsim pe lista concurenţilor « 4 :15 p.m. sfârşitul lumii » realizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga iar în selecţia Cinéfondation – rezervată şcolilor de cinematografie, studenţilor deci, există şi acolo printre cele 18 pelicule prezentate în competiţie, una românească, « Toate fluviile curg în mare » de Alexandru Badea.

6 realizatori români sunt deci anul acesta pe afişul selecţiei oficiale de la Cannes, grup căruia i se vor alătura participanţii de la Târgul de film care numără multe alte talente ale cinematografiei româneşti. O cinematografie recunoscută şi apreciată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, omul care « face şi desface » Cannes-ul asumându-şi de la cap la coadă an de an selecţia filmelor :

 « Cinemaul francez este bine reprezentat la Cannes – 4 filme în marea competiţie – pentru că este unul dintre cele mai bune din lume ; cinemaul american este extrem de bine reprezentat pentru că este unul dintre cele mai bune din lume. Iar cinemaul românesc este bine reprezentat pentru că este unul dintre cele mai bune din lume. Cannes nu este un festival francez ci un festival ce are loc în Franţa. Tinem foarte mult la această pluralitate, la această diversitate şi la ideea că Festivalul de la Cannes este unul foarte ospitalier » spune Thierry Frémaux, « patronul » manifestării cinematografice, la microfonul RFI.

Poliţişti, agenţi de securitate privaţi, trăgători de elită, deminori şi chiar şi salvamarişti sunt desfăşuraţi pe Croazetă

Șase luni după atentatele de la Paris, autorităţile franceze au promis o « mobilizare excepţională în faţa unor riscuri mai ridicate ca niciodată ». Sute de poliţişti, mai mult sau mai puţin discreţi, agenţi de securitate privaţi, trăgători de elită pe acoperişuri, deminori şi chiar şi 7 salvamarişti sunt desfăşuraţi pe Croazetă pe perioada festivalului. Măsuri de securitate destinate să-i liniştească pe zecile de mii de cinefili şi turişti ajunşi pe Croazetă dar şi pe cei 4.500 de ziarişti acredidaţi anul acesta la Festival.

 
Cannes 2016 : Woody Allen în deschidere miercuri, Cristi Puiu în competiţie joi