Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Cannes, Woody Allen e prins din urmă de acuzaţiile de agresiuni sexuale

woody_allen.jpg

Cineastul american Woody Allen
Cineastul american Woody Allen
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau/Files

Vechile acuzaţii de agresiuni sexuale lansate contra lui Woody Allen au reapărut cu ocazia deschiderii noii ediţii a Festivalului de film de la Cannes. Cineastul american a fost ţinta unui atac venit chiar de la fiul său dar şi de la maestrul ceremoniei inaugurale.

In plin festival de film, au reapărut pe tapet acuzaţiile de agresiuni sexuale lansate contra lui Woody Allen. Cineastul american, în vârstă de 80 de ani şi cu 46 de filme la activ, a fost vedeta ceremoniei inaugurale de miercuri, pelicula sa, « Café Society », fiind proiectată în deschiderea acestei a 69-a ediţii a festivalului.

Lovitura contra starului american a plecat de pe cealaltă parte a Atlanticului sub forma unui articol violent semnat de însuşi fiul lui Woody Allen, Ronan Farrow. Intr-o tribună publicată de revista de specialitate The Hollywood Reporter, fiul cineastului denunţă mutismul presei faţă de presupusule agresiuni sexuale din trecut ale lui Woody Allen contra fiicei sale adoptive Dylan Farrow, pe vremea când aceasta era încă un copil. Reamintim că Dylan a fost adoptată de Woddy Allen şi soţia sa de atunci, Mia Farrow, în anii ’80. Afacerea a izbucnit când Allen şi-a părăsit nevasta pentru a forma un cuplu cu o altă fiică a lor adoptivă pe nume Soon-Yi Previn, cu care dealtfel a venit acum din nou la Cannes. Judecătorul din New York şi o anchetă a serviciilor sociale ajunseseră însă atunci la concluzia că acuzaţiile de agresiune sexuală « nu erau concludente ». Dylan Farrow a revenit la atac în timpul Oscarurilor de acum doi ani dar cineastul le-a calificat deîndată drept « false şi ruşinoase ».

Aşa cum se temea fiul său, într-adevăr, la conferinţa de presă de prezentare a filmului « Café Society »  niciun ziarist nu i-a pus vreo întrebare lui Woody Allen apropos de acuzaţiile de agresiune sexuală. Câteva ore mai târziu însă, în plină ceremonie de deschidere a festivalului de la Cannes, actorul francez Laurent Lafitte, maestrul respectivei ceremonii, îi lansează lui Woody Allen : « Ne face plăcere să vă vedem în Franţa pentru că în ultimii ani aţi tot filmat în Europa ori în SUA nici măcar nu sunteţi condamnat pentru viol ». Un atac clar la adresa cineastului ? Sau o aluzie la peripeţiile franco-polonezului Roman Polanski, urmărit în SUA pentru un presupus viol asupra unei minore ? Părerile sunt împărţite iar răspunsuri numeroase se găsesc pe reţelele de socializare.