Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eşec al moţiunii de cenzură depuse contra Guvernului francez

el-khmori.jpg

Premierul Frantei Manuel Valls si ministrul Muncii Myriam el-Khomri pe bàncile Parlamentului de la Paris în timpul dezbaterii privind motiunea de cenzurà depusà de opozitia conservatoare
Premierul Frantei Manuel Valls si ministrul Muncii Myriam el-Khomri pe bàncile Parlamentului de la Paris în timpul dezbaterii privind motiunea de cenzurà depusà de opozitia conservatoare
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţia conservatoare de la Paris a fost respinsă. Ea fusese depusă de partidul LR (Republicanii) după ce guvernul socialist folosise un articol din Constituţie care îi permite să adopte fără dezbateri un proiect de lege. In aceste condiţii, controversatul proiect de reformă a codului muncii e adoptat în prima lectură. Premierul Manuel Valls şi majoritatea parlamentară ies însă foarte diminuaţi politic şi, mai divizaţi ca niciodată din acest duel parlamentar.

Respingerea moţiunii de cenzură nu este o surpriză. In ciuda faptului că anumiţi deputaţi de extremă stângă şi de extremă dreaptă s-au alăturat vocilor dreptei şi centrului, moţiunea nu a obţinut decât 246 de voturi, majoritatea absolută, necesară ca să fie adoptată, fiind de 289. Proiectul de lege zis "el-Khomri" după numele ministrului muncii, e considerat deci ca fiind adoptat în prima lectură şi îşi va continua parcursul la Senat.

In paralel cu discuţiile tensionate din incinta parlamentului, în stradă, la Paris dar şi în mai multe oraşe din provincie, zeci de mii de oameni au ieşit să manifesteze pentru a cere retragerea controversatului proiect legislativ. O serie de violenţe s-au înregistrat în marginea acestor proteste, în capitală dar şi la Marsilia.

Analiştii sunt aproape unanimi în a-i prezice luni grele lui Manuel Valls de acum încolo, mai exact încă un an până la viitoarele legislative. Majoritatea sa este tot mai divizată, grupul aşa-zişilor "frondori" - socialişti care-i contestă politica - îşi îngroaşă rândurile şi e tot mai audibil iar cota de popularitate a primului ministru e în cădere liberă, urmând-o tot mai mult pe cea a preşedintelui François Hollande.

 
Eşec al moţiunii de cenzură depusă contra guvernului francez