Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela în pragul unei noi revoluţii ?

maduro.jpg

Opozitia de la Caracas spune cà a cules douà milioane de semnàturi pentru a-l destitui pe presedintele Nicolas Maduro
Opozitia de la Caracas spune cà a cules douà milioane de semnàturi pentru a-l destitui pe presedintele Nicolas Maduro
Sursa imaginii: 
AFP/PRESIDENCIA/AFP

Săptămână decisivă în Venezuela ! Țara care deţine cele mai importante rezerve de ţiţei din lume, a intrat de luni în starea de excepţie decretată de preşedintele Nicolas Maduro. Opoziţia cheamă însă la manifestaţii miercuri pentru a cere un referendum de destituire a preşedintelui. Ce s-ar putea întâmpla în zilele următoare ?

Tensiunile au crescut simţitor în ultimele zile. Țara pare că se afundă tot mai mult în haos: curentul se întrerupe de mai multe ori pe zi, serviciile publice nu sunt operaţionale decât două zile pe săptămână. În paralel se multiplică actele de hoţie contra comercianților, continuă protestele şi linşajele.

« Starea de excepţie şi de urgenţă economică » decretată în week-end de Maduro ar urma să dureze 90 de zile şi să fie prelungită apoi până anul viitor. Ca să facă faţă unei imaginare « ameninţări externe » evocată zilele trecute şi pusă în mare parte pe seama americanilor, tot preşedintele Venezuelei a anunţat pentru sâmbăta aceasta manevre militare. Reamintim că în weenk-end déjà Maduro ordonase sesizarea uzinelor « paralizate de burghezie » şi încarcerarea antreprenorilor acuzaţi că « sabotează ţara ».

Regimul Maduro ar putea cădea anul acesta în urma unei insurecţii populare ?

Responsabili ai serviciilor de informaţii americane citaţi de ziarul Washington Post afirmă că regimul Maduro ar putea cădea anul acesta în urma unei insurecţii populare. Trebuie spus că de când coaliţia de opoziţie – conservatoare – a câştigat legislativele de anul trecut, Venezuela e confruntată cu o uriaşă criză politică între guvern şi preşedintele chavist după numele ex-preşedintelui defunct Hugo Chavez. Tensiunile s-au intensificat după ce opoziţia a cules aproape două milioane de semnături pentru a lansa procesul de destituire a şefului statului, proces pe care speră să-l termine anul acesta în urma unui referendum. Vice-preşedintele venezuelean a spulberat însă planurile coaliţiei de opoziţie, majoritară însă în Parlament, afirmând că nu va exista niciun referendum. De unde deci manifestaţia prevăzută miercuri din nou la Caracas pentru a cere organizarea referendumului. Miercurea trecută, în cursul precedentei mobilizări din aceleaşi motive, forţele de ordine blocaseră drumurile de acces ale manifestanţilor, atât în capitală cât şi în alte oraşe din provincie.

Reamintim că Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve petroliere din lume, a înregistrat anul trecut o inflaţie de circa 180 la sută – una dintre cele mai ridicate din lume – şi o diminuare a PIB-ului cu 5,7 procente pentru al doilea an consecutiv. În aceste condiţii economice dezastroase şi a unei situaţii politice haotice, potrivit unui recent sondaj de opinie, 7 venezueleni din 10 doresc plecarea imediată de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro.

 
Venezuela în pragul unei noi revoluţii ?