Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Mercenaire », un film despre rugby foarte apreciat la Cannes

mercenaire.jpg

Cei trei pilieri, eroii filmului "Mercenaire", prezentat în 2016 la festivalul de film de la Cannes
Cei trei pilieri, eroii filmului "Mercenaire", prezentat în 2016 la festivalul de film de la Cannes
Image source: 
liberation.fr/Edouard Coupeil

Filmele despre rugby la Cannes sunt atât de rare încât când apare unul, merită semnalat deîndată. Mai ales dacă este şi bun, ceeace e cazul cu « Mercenaire » - « Mercenar » - primul lungmetraj de ficţiune al regizorului francez Sacha Wolff. Pelicula sa, prezentată în secţiunea « Quinzaine des réalisateurs », a fost foarte apreciată de critici.

« Mercenaire » povesteşte istoria lui Soane, jucător de rugby din Noua-Caledonie venit să joace la un club din sud-vestul Franţei. Odiseea tânărului – interpretat de Toki Pilioko, 20 de ani, jucător ce evoluează actualmente la Aurillac – începe în arhipelagul francez din Pacific. Soane, originar din arhipelagul învecinat Wallis-şi-Futuna, e recrutat de un tip cu metode mafiote. Ajuns în Franţa unde fusese “anunţat” la 140 de kg, jucătorul e respins de patronul clubului pe motiv că nu cântăreşte “decât” 120 de kg. Precizăm că împreună cu ceilaţi doi pilieri veniţi de la antipozi să evolueze în Franţa – Paki, alias Laurent Pakihivatau, şi Mika, alias Mikaele Tuugahala - cei trei actori-jucători din film ating 394 de kg!

Soane, eroul peliculei, se trezeşte deci într-o echipă de zona a doua unde începe să fie dopat de noii săi şefi care-l tratează ca o “marfă”. E confruntat apoi cu xenofobia sau ignoranţa ambiantă a unora dintre coechipierii săi. ““Mercenaire” evocă chestiunile supărătoare dar existente şi în rugby: tranzacţiile mai mult sau mai puţin legale, controalele antidoping eschivate, brutalitatatea de pe teren şi rivalităţile urâcioase din vestiare” notează Le Monde, ziar care a scris două lungi cronici elogioase despre pelicula franceză.

De notat că “Mercenaire” conţine puţine faze de joc. Scenele din meciuri de rugby sunt rare dar bine filmate cât să fie accesibile celor care nu cunosc regulile dar şi pe gustul cunoscătorilor. Pe lângă faptul că este un film frumos şi realist – regizorul este la bază realizator de filme documentare – “Mercenaire” face parte din rare filme consacrate sportului cu balonul oval – spre deosebire de cele, numeroase, despre box sau fotbal. Să cităm doar două care ne trec prin memorie: “This Sporting Life” al britanicului Lindsay Anderson din 1963 şi “Invictus” al lui Clint Eastwood, realizat în 2009.