Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Mungiu la RFI: "Cinema-ul există prin filmele care prezintă puncte de vedere puternice şi individuale ale unor artişti, iar pentru asta trebuie un efort"

mungiu.jpg

Regizorul român Cristian Mungiu la Cannes în 2016, laureat al premiului pentru regie
Regizorul român Cristian Mungiu la Cannes în 2016, laureat al premiului pentru regie
Image source: 
Anne-Christine Poujoulat/AFP

Intr-o primă declaraţie la RFI după decernarea premiului ex-aequo pentru regie, realizatorul român Cristian Mungiu a revenit asupra importanţei acestui premiu dar a adus un omagiu şi celor care se reîntorc acasă fără nimic.

“Mă bucur foarte mult că am luat acest premiu dar în acelaşi timp sunt conştient că un film e la fel, că ia un premiu sau nu. De aceea în această seară m-am gândit la filmele care au fost în competiţie şi la colegii mei realizatori care au făcut aceste filme. Sunt convins că printre filmele care nu au luat niciun premiu, sunt filme cel puţin la fel bune precum cele care au fost premiate şi sper din toată inima ca spectatorii să aibă curiozitatea să le descopere pe toate pentru că e foarte greu să compari filme.

Orice fel de festivitate de premiere finală şi orice fel de juriu face o selecţie subiectivă. E deci important ca publicul să le descopere şi să vadă ce au filmele alea de spus.

Cinemaul există prin filmele care prezintă puncte de vedere puternice şi individuale ale unor artişti iar pentru asta trebuie un efort. Acest efort nu poate fi sprijinit decât de autorităţi puternice cu este de exemplu festivalul de la Cannes ».

Cristian Mungiu la RFI : « Cinemaul există prin filmele care prezintă puncte de vedere puternice şi individuale ale unor artişti iar pentru asta trebuie un efort »