Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite şi Vietnamul: o nouă pagină de istorie

vietnam-obama-leve-l-embargo-sur-les-ventes-d-armes_slider.jpg

Presedintele Barack Obama si omologul sau vietnamez Tran Dai Quang pe data de 23 mai 2016
Image source: 
credit foto: france24

Preşedintele american Barack Obama, aflat într-o vizită în Vietnam, a anunţat ridicarea embargoului pe vînzările de arme către această ţară. Dorinţa autorităţilor de la Washington de a consolida relaţiile cu cele de la Hanoi înseamnă însă şi un avertisment în direcţia Chinei.

Putem spune că abia acum a fost întoarsă de către americani şi ultima pagină a războiului din Vietnam, terminat în 1975. Vizita lui Barack Obama la Hanoi are o semnificaţie, politică, economică dar şi strategică, într-un moment cînd China îi irită din multe puncte de vedere pe americani şi este percepută ca exercitînd presiuni hegemonice în regiune. In 1994 americanii au ridicat sancţiunile economice impuse Vietnamului, în 1995 şi-au reluat relaţiile diplomatice cu fostul inamic, iar acum, iată-i dispuşi să-i vîndă arme.

O reechilibrare a forţelor şi influenţelor în Asia de sud-est se profilează de fapt la orizont, în condiţiile în care Vietnamul, care numără 90 de milioane de locuitori, afişează şi un ritm de creştere economică viguros. Drepturile omului sunt puse în paranteză, cum se întîmplă deseori, în acest context, urgenţele fiind pentru toată lumea altele, şi anume frînarea unui anumit expansionism chinez.

In acest sens Congresul american urmează să ratifice şi un acord de liber schimb transpacific, semnat între 12 ţări, dar la care nu a fost invitată şi China. Printre semnatari se numără Vietnamul, Japonia, Singapur, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Malaezia, Peru, Mexic, Chile…

Vizita lui Barack Obama în Vietnam intervine, arată Agenţia France Presse, într-un moment cînd imaginea Americii s-a ameliorat în Asia de sud-est. 78 la sută dintre vietnamezi au o opinie favorabilă în privinţa Statelor Unite, iar printre tineri procentul este şi mai ridicat.

Vietnamul, care pînă acum a depins de armamentul rus, încearcă să-şi modernizeze armata dar şi să profite de pe urma noului tratat transpacific. De altfel toate ţările care s-au asociat în cadrul acestui tratat au ca obiectiv cel puţin un lucru: să nu permită Chinei să-şi impună să-şi regulile în contextul comerţului mondial.