Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama: strategie de echilibrare geopolitică în Asia de sud-est

vietnam_obama.jpg

Barack Obama primit cu simpatie în Vietnam
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele american Barack Obama se află într-o vizită în Vietnam unde a făcut anunţuri importante pentru o întreagă regiune confruntată cu o presiune hegemonică tot mai evidentă din partea Chinei. Următoarea etapă a deplasării preşedintelui american în Asia este Japonia, pentru o reuniune G7 pusă sub semnul mai multor urgenţe: crize economice, migraţii, terorism.

Nu mai mult de 3 dolari, atît a costat o supă tradiţională vietnameză pe care Barack Obama s-a dus să o deguste luni seară într-un mic restaurant popular de la Hanoi. Nu ştim efectiv cît de tare i-a plăcut lui Barack Obama această supă numită “bun cha”, dar putem spune că uneori cu bani puţini un preşedinte inteligent poate obţine un profit mediatic enorm. Imaginea lui Barack Obama în Vietnam era foarte bună şi înainte de această vizită. Acum, cînd se ştie că s-a dus să guste o supă tradiţională într-un mic restaurant, şi în plus că mînuieşte baghetele cu foarte mare îndemînare, capitalul mediatic al preşedintelui în această ţară va creşte fără îndoială şi mai mult.

Si pentru că a avut curajul să laude în faţa liderilor vietnamezi şi virtuţile democraţiei, popularitatea sa are şansa de a creşte exponenţial.

Barack Obama este al treilea preşedinte american care se duce în vizită în Vietnam de la încheiera războiului, în 1975. In urmă cu 40 de ani toată lumea credea că între cele două ţări reconcilierea va fi imposibilă, sau că vor fi nevoie de cel puţin o sută de ani pentru închiderea ciatricilor şi vindecarea rănilor. Iată însă că lumea se schimbă într-un ritm mai rapid decît ne-am aştepta. Vietnamul nu mai priveşte spre Statele Unite ca spre un adeversar, ci mai degrabă spre China, care îşi sperie toţi vecinii cu revendicările sale teritoriale.

China a devenit a doua economie a lumii, dar nu-şi ascunde ambiţia de a deveni în curînd un fel de "number one" natural pe planetă: prima economie, prima putere militară, prima forţă comercială, primul investitor… In Asia de sud-est nu există practic nici o ţară care să nu aibă în prezent litigii comerciale sau teritoriale cu China. Nu întîmplător Statele Unite au imaginat o întreagă strategie de reechilibrare a regiunii, iar parteneriatul cu Vietnamul reprezintă un element în acest plan. America va vinde arme Vietnamului, iată un anunţ extrem de important făcut de Barack Obama la Hanoi, care nu a rămas probabil fără ecou la Beijing. America a mai inţiat un ambiţios acord comercial al ţărilor cu ieşire la Pacific, dar din care nu face parte China.

 

In zilele următoare Barack Obama este aştepat în Japonia, unde va efectua o vizită şi la Hiroşima. Dar mai ales el va discuta cu omologii săi din cadrul grupului G7 despre urgenţele şi crizele momentului, care sunt numeroase.

Agendă încărcată, într-adevăr, la acest G7. Se va discuta despre starea econmiei mondiale, despre ce ar trebui făcut pentru ca sursele financiare ale terorismului să fie tăiate, despre insecuritate şi atentate, despre migraţiile masive, despre tensiunile dintre China şi vecinii săi, despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, despre problemele climaterice, despre protejarea patrimoniului cultural al umanităţii… De notat că acest ultim subiect a fost introdus pe ordinea de zi de către delagaţia franceză.

Un tur de orizont, deci, al marilor dosare ale momentelui într-un cadru restrîns, dacă ţinem seama de faptul că G7 înseamnă clubul ţărilor puternic industrializate.

Din această vizită a lui Barack Obama istoria va reţine însă, cu siguranţă, etapa Hiroşima. Barack Obama devine astfel primul preşedinte american în exerciţiu care se duce să se reculeagă în oraşul distrus de primul bombardament atomic. Reamintim că drama s-a produs pe 6 august 1945 într-un moment cînd America dorea să obţină capitularea necondiţionată a Japoniei. Washington-ul a anunţat deja că preşedintele Barack Obama nu-şi va cere public scuze pentru această acţiune militară care a antrenat moartea a aproximativ 250 000 de japonezi. In viziunea oficială americană acest bombardament era necesar pentru ca războiul să se încheie cît mai repede şi să fie astfel salvate alte sute de mii sau chiar milioane de vieţi.