Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensive anti-jihadiste în Irak şi Siria

irak-pkg-andre-reportage.jpeg

Militar irakian la Fallujah
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Irak şi în Siria au fost lansate două ofensive împotriva unor poziţii strategice ale Organizaţiei statul islamic, mai precis la Fallujah şi respectiv la Raqa. Observatorii afirmă că jihadiştii au înregistrat în ultimile luni pierderi de teritorii, dar nu este de loc sigur că forţa lor de atracţie a scăzut.

In Irak marea bătălie care începe este la Fallujah, oraş cucerit de jihadişti în ianuarie 2014. Din unele surse se afirmă că în oraş se mai află între 50 000 şi 75 000 de civili, deveniţi oarecum ostaticii acestui conflict dar mai ales ai jihadiştilor. In urmă cu 15 ani oraşul număra însă 250 000 de locuitori. Americanii ar fi dorit ca toate forţele să fie îndreptate în primul rînd asupra oraşului Mossul, devenit capitala jihadiştilor.

Ofensiva intervine însă într-un moment cînd primul ministru irakian Haider al-Abadi este confruntat cu o puternică mişcare de contestaţie, şi probabil că el încearcă să se salveze politic obţinînd o primă mare victorie împotriva jihadiştilor. De mai multe săptămîni manifestanţii cer formarea, la Bagdad, a unui nou guvern compus din tehnocraţi, un guvern capabil să lanseze reforme şi să lupte împotriva corupţiei, a nepotismului şi a clientelismului. Premierul irakian este perceput ca o încarnare a unei sistem care nu mai poate fi tolerat.

In Siria este anunţată formarea unei coaliţii arabo-kurde, ajutată de americani, pentru alungarea jihaidştilor din oraşul Raqa. Rusia a anunţat şi ea că este dispusă să-şi coordoneze forţele cu coaliţia internaţională îndreptată împotriva Organizaţiei statul islamic. Toate aceste eforturi intervin într-un moment cînd jihadiştii nu dau semne de slăbiciune, dimpotrivă. Atentatele comise luni în zone controlate de puterea de la Damasc şi în apropierea unei baze ruseşti de pe malul Mediteranei demonstrează că jihadiştii au capacitatea de a se infliltra în locuri în care nu te aştepţi. Atacurile lor s-au soldat cu aproape 150 de morţi şi 200 de răniţi. Kremlinul a reacţionat afirmînd că aceste atentate pun în lumină fragilitatea situaţiei din Siria şi necesitatea continuării negocierilor de pace între Damasc şi rebeli.