Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Austriacul Alexander Van der Bellen, primul preşedinte ecologist din Europa

van_der_bellen.jpg

Ecologistul Alexander Van der Bellen este noul presedinte-ales al Austriei
Ecologistul Alexander Van der Bellen este noul presedinte-ales al Austriei
Image source: 
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Austria a devenit prima ţară din Europa condusă de un preşedinte ecologist. Originar dintr-o veche familie burgheză rusească ce s-a refugiat în Estonia şi apoi în Austria, Alexander Van der Bellen a obţinut doar cu 31.000 de voturi mai mult decât adversarul său de extremă dreaptă, Norbert Hofer. Cine este noul lider de la Viena?

« În zonele rurale din Tirol în care a copilărit, toată lumea îl cunoaşte pe « Sacha » cum e poreclit – după diminutivul rusesc - Alexander Van der Bellen », ne asigură ziarista de la Le Figaro. În fapt, din spusele celor care-l cunosc, noul preşedinte austriac, în vârstă de 72 de ani, are reputaţia de a fi un împăciutor. Aşa se explică faptul că e apreciat atât de creştini conservatori cât şi de social-democraţi, familie din care făcea parte înainte să se refugieze la ecologişti. La al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de acum Van der Bellen a fost dealtfel susţinut atât de actualul preşedinte, conservatorul Heinz Fischer, cât şi de Christian Kern, noul premier social-democrat. Trebuie spus că pentru a scăpa de eticheta partizană, Van der Bellen se prezentase la acest scrutin drept « independent », subterfugiu care i-a permis să reunească în jurul său pe mai toată lumea opusă extremei drepte. Comentatorii recunosc însă totodată faptul că el a fost ales pe motiv că era « răul cel mai mic ». Cu alte cuvinte, nu atât pe el au mizat alegătorii cât au votat contra reprezentantului extremei drepte.

Economist liberal, fost profesor universitar, favorabil aderării Austriei la UE – când colegii lui de partid erau contra – Van der Bellen a reuşit să transforme partidul Verzilor într-unul care să conteze în viaţa politică, o mişcare care poate înclina balanţa într-o parte sau în alta. Verzii austrieci deveniseră sub preşedinţia lui Van der Bellen a patra forţă politică din ţară. În cursul campaniei dintre cele două tururi de scrutin, comitetul de sprijin în favoarea lui Van der Bellen revendica 4 mii de membri din lumea politică, artistică şi intelectuală. Un « punct slab » a estimat adversarul său care l-a catalogat deîndată drept « elitist » în timp ce el, extremistul de dreapta, cică reprezenta « poporul ».

Umanist, european convins, şi « copil de refugiaţi »

Candidatul Alexander Van der Bellen a promis că vrea să extindă cercul de competenţe al preşedintelui. Vom vedea dacă va reuşi odată ajuns la palatul Hofburg. O singură certitudine – şi conflict – se anunţă de pe acum. Preşedintele-ales a declarat că va refuza să-l învetească în postul de cancelar pe Heinz-Christian Strache, liderul FPÖ, în cazul în care partidul de extremă dreaptă ajunge în frunte la viitoarele legislative prevăzute cel mai târziu în 2018.

Apărător al conceptului de « toleranţă zero » în materie de securitate, fostul patron al ecologiştilor austrieci prevede o restrângere a dreptului de azil pentru « migranţii economici ». « Umanist, european convins şi partizan al unei societăţi multiculturale, Van der Bellen ar putea avea un cuvânt de spus în criza refugiaţilor » avertizează dealtfel Le Figaro. Reamintim că Austria şi-a închis din ianuarie frontierele şi şi-a redus numărul de migranţi pe care-i acceptă. Într-o ţară de nici 9 milioane de locuitori, primirea a 90 de mii de refugiaţi în plină criză a migranţilor – adică la sfârşitul lui 2015 – a fost un adevărat electroşoc. Nu-i de mirare că criza migranţilor a fost principala temă a actualei campanii. Alexander Van der Bellen nu a ezitat să se descrie pe sine ca un « copil de refugiaţi » reamintind originile sale ruso-estoniene.

Austriacul Alexander Van der Bellen, primul preşedinte ecologist din Europa