Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul ciclist al Franţei înconjurat de măsuri de securitate excepţionale

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne, prezintà pe 24 mai la Paris màsurile de securitate pentru Turul ciclist al Frantei

Pe 2 iulie se va da startul Turului ciclist al Franţei, una dintre cele mai celebre şi vechi curse de acest gen din lume. Anual, între 10 şi 12 milioane de spectatori se înghesuie de-a lungul traseului pentru a-i încuraja pe sportivi. Al treilea eveniment mondial cel mai mediatizat, difuzat în 190 de ţări şi urmărit în direct de circa 2 mii de ziarişti şi pe micile ecrane de 3,5 miliarde de telespectatori, Turul ciclist al Franţei trece anul acesta şi prin alte ţări : Spania, Andorra şi Elveţia. Anul acesta, competiţia se va derula într-un context special – stare de urgenţă şi ameninţare teroristă. E şi motivul pentru care oficialii francezi au anunţat dispozitive de securitate inedite şi drastice.

COP21, Festivalul de la Cannes, Euro 2016, Turul ciclist al Franţei... Evenimentele de masă pe care le asigură poliţiştii, jandarmii şi militarii francezi în ultimul an de zile sunt numeroase şi mai ales sensibile ţinând cont de ameninţarea teroristă atot-prezentă. Pentru moment, primele două – COP21 şi Festivalul de la Cannes – s-au derulat fără incidente. Urmează campionatul european de fotbal şi Turul ciclist al Franţei.

Cum să asiguri securitatea pe un parcurs de 3500 de kilometrii care urcă de la nivelul mării până la 2 mii de metri altitudine ? Desfăşurând mijloace şi trupe excepţionale. Astfel, « 23 de mii de jandarmi şi poliţişti vor fi prezenţi de-a lungul parcursului pentru a asigura securitatea cicliştilor dar şi a publicului care urmăreşte Turul » a anunţat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne. Pe lângă acest dispozitiv, ca de obicei 50 de motociclişti ai Gărzii republicane vor escorta grupul de ciclişti pe parcurs în timp ce 12 poliţişti se vor ocupa de securitatea lor în permamenţă.

« Pentru prima dată însă anul acesta, GIGN – unitatea de elită a jandarmeriei – va însoţi şi ea Turul ciclist al Franţei fiind gata să intervină în orice moment în caz de nevoie. Riscul terorist este mai departe extrem de ridicat » a mai precizat oficialul francez în cursul unei reuniuni cu organizatorii competiţiei sportive. Pentru o coordonare mai eficientă a lucrurilor, un membru al corpului prefectoral va fi integrat în celula de permanenţă a organizatorilor. « Dispozitivul de securitate este susceptibil să evolueze încă în funcţie de nevoi » a mai spus Cazeneuve.

Reamintim că guvernul francez a decis să prelungească până la sfâşitul lui iulie starea de urgenţă intrată în vigoare după atentatele din 13 noiembrie 2015.

 
Turul ciclist al Franţei înconjurat de măsuri de securitate excepţionale