Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande îşi afişează fermitatea, opozanţii menţin presiunea

manif_marsilia.jpg

Manifestanti ai sindicatului CGT în holul aeroportului din Marsilia pe 27 mai 2016
Manifestanti ai sindicatului CGT în holul aeroportului din Marsilia pe 27 mai 2016
Image source: 
BORIS HORVAT / AFP

François Hollande şi-a afişat fermitatea în faţa manifestanţilor. A doua zi după o nouă zi de proteste contra modificării codului muncii, preşedintele Franţei, aflat la summitul G7 din Japonia, a declarat că-şi menţine reforma întrucât e de părere că « e una bună ». Deasemenea, Hollande le-a răspuns celor care vor să blocheze ţara : « prima datorie a executivului este să asigure libera circulaţie şi buna funcţionare a economiei ». Se circulă deci liber şi merge economia ?

O certitudine : situaţia se ameliorează puţin pe frontul carburanţilor. Treptat toate depozitele petroliere au fost eblocate cu excepţia unuia singur mai departe în grevă, cel de la Gargenville din regiunea pariziană. In aceste condiţii, tot mai puţine benzinării sunt în dificultate, lucru care se confirmă prin dispariţia cvasi-completă a cozilor la benzinării.

In urma zilei de greve şi proteste de joi – a 8-a de când au început manifestanţiile contra reformei codului muncii – organizaţiile sindicale au chemat la continuarea şi amplificarea mobilizării. Liderii sindicali doresc de asemenea suspendarea dezbaterilor parlamentare legate de această controversată reformă, déjà adoptat de deputaţi şi actualmente pe masa senatorilor. Patronul patronilor francezi, Pierre Gattaz, a replicat deîndată denunţâd « metodele golăneşti şi iresponsabile » ale sindicatelor şi a cerut guvernului « să reziste şantajului ».

Lucru confimat încă de joi de Manuel Valls. « Nu voi modifica proiectul » a promis premierul francez. De partea sa, din Japonia unde e în deplasare la summitul G7, preşedintele François Hollande s-a arătat şi el ferm. « Voi menţine reforma pentru că sunt de părere că e una buna ». Pozând în postura de garant al libertăţilor de circulaţie şi de lucru, şeful statului a atenţionat şi cu privire la fragilitatea economiei franceze. « Dacă dialogul este întotdeauna posibil, el nu se poate fonda pe un ultimatum. Nu putem accepta ca un sindicat să facă legea în ţara asta. In acest moment, economia noastră redemarează deci nu e momentul s-o punem în dificultate » spune liderul francez.

Partizan al dialogului social de când a ajuns la putere acum 4 ani de zile, François Hollande respinge deci « ultimatumul » lansat de 7 sindicate ostile reformei codului muncii. In ciuda acestui ton prezidenţial ferm, 7 francezi din 10 se declară favorabili retragerii proiectului de lege « pentru a evita blocarea ţării ». Ameliorarea situaţiei de la benzinării ar putea să le schimbe repede opinia.

In paralel – şi deci în plin conflict legat de legea muncii - un comunicat al Institutului naţional de statistici economice anunţă că moralul francezilor se ameliorează. Increderea consumatorilor a atins în luna mai cel mai înlat nivel din 2007 încoace ! Diminuează teama vizavi de şomaj şi creşte optimismul faţă de puterea de cumpărare. Rezultatele studiului INSEE se datorează atât sentimentului pe care-l au familiile legat de traiul lor cât şi de percepţia pe care o au despre economia franceză.

Si totuşi... mai există nişte spaime, evident legate de contextul actual, imediat perceptibil. Perspectiva unei penurii pare că se instalează în mintea francezilor. Altfel nu se poate explica comerţul incredibil de benzină care se face actualmente pe internet şi nici recordul de căutări pe Google cu cuvintele cheie « cum să furi benzină dintr-un rezervor ».

François Hollande îşi afişează fermitatea, opozanţii menţin presiunea