Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul de salariaţi detaşaţi în Franţa a explodat în 2015 ; românii sunt pe locul 4

muncitori_detasati.jpg

Circa 286 de mii de salariati detasati lucrau în Franta în 2015 potrivit unui raport înmânat premierului Manuel Valls
Circa 286 de mii de salariati detasati lucrau în Franta în 2015 potrivit unui raport înmânat premierului Manuel Valls
Sursa imaginii: 
REUTERS/Michaela Rehle

Circa 286 de mii de salariaţi detaşaţi au fost declaraţi administraţiei franceze anul trecut. O creştere de 25% faţă de 2014 datorată, spune guvernul de la Paris, combaterii mai eficiente a fraudei. Cine sunt principalii « exportatori » de salariaţi detaşaţi?

Polonia esta principala ţară de origine a salariaţilor detaşaţi în Franţa - aproape 47 de mii. Urmează în ordine Portugalia, Spania şi România. Peste 30 de mii de salariaţi români lucrează ca detaşaţi în Hexagon, în principal în construcţii dar şi în industrie.

Dacă anul trecut numărul de salariaţi detaşaţi a crescut cu 25 de procente faţă de 2014, acest salt spectaculos s-ar datora, « probabil, combaterii mai eficiente a muncii ilegale şi a fraudei la detaşare ». Este ceeace spunea premierul Manuel Valls când i s-a înmânat raportul în acest sens, luni 30 mai.

Intr-un deceniu numărul de salariaţi detaşaţi în Franţa s-a înzecit, trecând de la 26.500 în 2005 la peste 286 de mii astăzi. Controale mai frecvente şi noi sancţiuni mai aspre i-au împins pe anumiţi patroni să-i declare pe cei pe care în trecut îi treceau cu vederea. De notat că peste 80% dintre salariaţii detaşaţi în Franţa sunt muncitori iar aproape jumătate dintre salariaţi se află şi vin din zonele de frontieră.

Detaşarea muncitorilor este încadrată de o directivă europeană din 1996. Ea permite unei firme europene să trimită temporar salariaţi în misiune în alte ţări din UE. Anumite reguli trebuie respectate, precum plata salariului minim sau condiţiile de muncă, dar cotizaţiile sociale pot fi mai departe plătite în ţara de origine a salariatului. Bilanţul prezentat guvernului francez notează că sistemul a fost adesea deturnat, frauda devenind tot mai sofisticată. Pentru a-i « ascunde » pe salariaţii detaşaţi se fac montaje complexe de firme-ecran sau se recurge la societăţi implantate în străinătate. Curtea de conturi din Franţa a estimat la 380 de milioane de euro pierderile datorate detaşărilor ilegale.

 
Numărul de salariaţi detaşaţi în Franţa a explodat în 2015 ; românii sunt pe locul 4