
Special Paris
Procesul jihadiştilor francezi şi spectrul de la Bataclan
strasbourg.jpg

« Nu este procesul de la Bataclan » spunea unul dintre avocaţii celor 7 acuzaţi. Si totuşi spectrul măcelului din sala de spectacole va plana asupra procesului deschis acum, aproape 7 luni după atacul jihadist. CVurile acuzaţiilor stau mărturie : toţi au petrecut mai multe luni în Siria între decembrie 2013 şi aprilie 2014. Toţi s-au reîntors în Franţa cu excepţia unui al 8-lea. Până pe 13 noiembrie anul trecut, Foued Mohamed-Aggad era dat dispărut. Analizele ADN au demonstrat însă că el era unul dintre cei trei atacatori de la Bataclan, sala de spectacole în care 90 de oameni au fost ucişi.
Cei 7 suspecţi au dezminţit în timpul interogatoriilor că ar fi plecat în Siria ca să se radicalizeze. Si atunci care a fost motivul deplasărilor acolo ? « Să facem acţiuni umanitare » au răspuns o parte dintre cei 7. Alţii au declarat anchetatorilor că au fost « prinşi într-o capcană de nişte nebuni sângeroşi ». Incurajaţi de un recrutor cunoscut serviciilor franceze de informaţii pe nume Mourad Farès – între timp şi el arestat şi încarcerat - tinerii francezi ar fi participat la « antrenamente sportive ». Uneori au pus mâna şi pe arme dar « doar pentru antrenamente sau pentru poze de propagandă, niciodată ca să combată » vor povesti anchetatorilor. Alteori doar « s-au ocupat cu bucătărie, de făcut curat şi de cumpărat bomboane la copii ». Toate aceste istorii devin însă neverosimile deîndată ce-i vedem pe unii dintre acuzaţi îmbrăcaţi în haine militare şi înarmaţi până în dinţi.
Ca de obicei în cazuri de filiere şi îndoctrinări jihadiste, din grupul iniţial de 11 suspecţi fac parte fraţi, mai exact trei perechi de câte doi fraţi plus alţi tineri. O parte dintre ei vor muri pe frontul sirian, ceilalţi – cu excepţia unuia singur deci – vor reveni în Franţa. După ce au fost arestaţi, ei vor livra poliţiei diversele variante evocate mai înainte.
Motivul « umanitar » al voiajelor, pus la grea încercare
Motivul « umanitar » al voiajelor celor 7 în Siria va fi probabil pus la grea încercare de un element nou apărut în dosar : celebrele « Daech Leaks », o listă de 22 de mii de nume de presupuşi jihadişti din 51 de ţări diferite, membrii ai Organizaţiei Stat islamic. Lista a fost făcută publică acum două luni de canalul Sky News. Nişte formulare în arabă în care alături de nume, apar mai multe categorii : starea civilă, profesia, grupa sangvină, şamd. O altă linie propune trei opţiuni : « combatant », « martir » sau « inghimasi » - cel care se luptă cu centura de explozibili la brâu pe care o va acţiona ca ultimă variantă. In aceste listinguri, cei 7 acuzaţi din Strasbourg apar drept « combatanţi ».
Judecaţi sub acuzaţia de « asociere de răufăcători în vederea comiterii de acte teroriste », alsacienii riscă până la zece ani închisoare, pedeapsa maximă în faţa unui tribunal corecţional.