Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forţele irakiene au intrat în Fallujah, bastionul Organizaţiei stat islamic

fallujah.jpg

Fortele irakiene au luat cu asalt orasul Fallujah controlat din 2014 de jihadistii din Organizatia stat islamic
Fortele irakiene au luat cu asalt orasul Fallujah controlat din 2014 de jihadistii din Organizatia stat islamic
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alaa Al-Marjani

Forţele irakiene au dat asaltul contra oraşului Fallujah, bastionul grupului terorist stat islamic aflat la doar 50 de kilometri de Bagdad. Ofensiva este condusă de serviciul de elită al contra-spionajului, cea mai antrenată unitate combatantă din Irak. Forţele guvernamentale au pătruns în oraş venind din trei direcţii diferite. Mii de membri ai unor unităţi paramilitare – de cele mai multe ori şiite şi deci apropiate Iranului – participă şi ei de mai bine de o săptămână la ofensiva de la Fallujah. Asaltul lansat luni marchează o nouă etapă, o nouă fază a luptei contra organizaţiei Stat islamic. De ce este recucerirea oraşului Fallujah atât de importantă?

Bătălia de la Fallujah ar putea fi una dintre cele mai grele pentru armata irakiană chiar dacă observatorii remarcă faptul că Organizaţia Stat islamic pare mai slăbită în ultima vreme. Bagdad-ul estimează că jihadiştii nu mai controlează decât 14% din teritoriul irakian față de 40 de procente în 2014.

Fallujah este primul oraş important din Irak căzut în mâinile Organizaţiei Stat islamic în ianuarie 2014. Localitatea a jucat un rol important în istoria recentă a Irakului fiind la doar 50 de kilometri vest de Bagdad. În ciuda unei mărimi modeste, oraşul e celebru pentru comerţul său foarte dinamic dar şi pentru agitaţia care domnea acolo încă dinaintea invaziei americane din 2003. Triburile sunite sunt foarte puternice acolo, Fallujah fiind un important centru religios pentru minoritatea sunită din Irak. Prezenţa a sute de minarete în oraş explică de ce Fallujah a fost poreclit « oraşul moscheelor ».

Construit la răspântia drumurilor spre Arabia saudită şi Iordania, Fallujah a fost unul dintre primele oraşe irakiene în care s-a împământenit ideologia extremistă wahabită. Fostul preşedinte Saddam Hussein încarcerase mai mulţi predicatori radicali din Fallujah chiar dacă oraşul nu i-a fost în general ostil.

4 americani mutilaţi şi ucişi, cele mai marcante imagini ale războiului din Irak

În momentul invaziei americane, Fallujah a devenit celebru graţiei unei atrocităţi: insurgenţii au capturat în martie 2003 un convoi la bordul căruia se aflau 4 antreprenori americani de la firma militară Blackwater. Aceştia vor fi linşaţi deîndată, trupurile lor neînsufleţite târâte pe drumuri pentru a fi în cele din urmă suspendate de un pod deasupra Eufratului. Imaginile cu corpurile mutilate ale celor 4 americani vor fi difuzate în lumea întreagă şi vor rămâne ca unele dintre cele mai marcante ale războiului dus de americani în Irak.

Un an şi jumătate mai târziu, în noiembrie 2004, peste 10 mii de soldaţi americani şi 2 mii de militari irakieni au atacat Fallujah, bastionul rebelilor suniţi – şi ai organziaţiei al-Qaida - ostili intervenţiei americane. Bătălia de la Fallujah devine cea mai sângeroasă din Irak pentru armata americană care va pierde acolo 95 de oameni, alţi 500 fiind răniţi. Insurgenţii pierd de partea lor cel puţin o mie de combatanţi.

Fallujah e uneori botezat « capul şarpelui »

Revenind la actualul context, Fallujah e uneori botezat « capul şarpelui » întrucât pentru mulţi irakieni este locul de unde a debutat Organizaţia Stat islamic să cucerească vaste teritorii ale ţării. Oraşul a fost cucerit de insurgenţi, mai bine zis de extremiştii din Organizaţia Stat islamic, în ianuarie 2014 după ce forţele guvernamentale s-au retras de acolo. Era pentru prima dată după invazia americană când grupuri antiguvernamentale preluau controlul unui oraş irakian. Jihadiştii şi-au lansat apoi de acolo în vara lui 2014 ofensiva spre Mosul, al doilea oraş ca mărime al ţării, pe care aveau să-l cucerească foarte repede. 6 luni după căderea lui Fallujah, islamiştii decretau naşterea « Califatului », teritoriul călare peste Irak şi Siria pe care-l controlau. Iată deci de ce recucerirea localităţii Fallujah este extrem de importantă dar şi simbolică din multe puncte de vedere. Mai ales că în paralel cu atacul guvernamental contra jihadiştilor de la Fallujah, kurzii au lansat şi ei asaltul contra celor care controlează Mosul, autoproclamata capitală a Organizaţei Stat islamic din Irak.

 
Forţele irakiene au intrat în Fallujah, bastionul Organizaţiei stat islamic