
Special Paris
Forţele irakiene au intrat în Fallujah, bastionul Organizaţiei stat islamic
fallujah.jpg

Bătălia de la Fallujah ar putea fi una dintre cele mai grele pentru armata irakiană chiar dacă observatorii remarcă faptul că Organizaţia Stat islamic pare mai slăbită în ultima vreme. Bagdad-ul estimează că jihadiştii nu mai controlează decât 14% din teritoriul irakian față de 40 de procente în 2014.
Fallujah este primul oraş important din Irak căzut în mâinile Organizaţiei Stat islamic în ianuarie 2014. Localitatea a jucat un rol important în istoria recentă a Irakului fiind la doar 50 de kilometri vest de Bagdad. În ciuda unei mărimi modeste, oraşul e celebru pentru comerţul său foarte dinamic dar şi pentru agitaţia care domnea acolo încă dinaintea invaziei americane din 2003. Triburile sunite sunt foarte puternice acolo, Fallujah fiind un important centru religios pentru minoritatea sunită din Irak. Prezenţa a sute de minarete în oraş explică de ce Fallujah a fost poreclit « oraşul moscheelor ».
Construit la răspântia drumurilor spre Arabia saudită şi Iordania, Fallujah a fost unul dintre primele oraşe irakiene în care s-a împământenit ideologia extremistă wahabită. Fostul preşedinte Saddam Hussein încarcerase mai mulţi predicatori radicali din Fallujah chiar dacă oraşul nu i-a fost în general ostil.
4 americani mutilaţi şi ucişi, cele mai marcante imagini ale războiului din Irak
În momentul invaziei americane, Fallujah a devenit celebru graţiei unei atrocităţi: insurgenţii au capturat în martie 2003 un convoi la bordul căruia se aflau 4 antreprenori americani de la firma militară Blackwater. Aceştia vor fi linşaţi deîndată, trupurile lor neînsufleţite târâte pe drumuri pentru a fi în cele din urmă suspendate de un pod deasupra Eufratului. Imaginile cu corpurile mutilate ale celor 4 americani vor fi difuzate în lumea întreagă şi vor rămâne ca unele dintre cele mai marcante ale războiului dus de americani în Irak.
Un an şi jumătate mai târziu, în noiembrie 2004, peste 10 mii de soldaţi americani şi 2 mii de militari irakieni au atacat Fallujah, bastionul rebelilor suniţi – şi ai organziaţiei al-Qaida - ostili intervenţiei americane. Bătălia de la Fallujah devine cea mai sângeroasă din Irak pentru armata americană care va pierde acolo 95 de oameni, alţi 500 fiind răniţi. Insurgenţii pierd de partea lor cel puţin o mie de combatanţi.
Fallujah e uneori botezat « capul şarpelui »
Revenind la actualul context, Fallujah e uneori botezat « capul şarpelui » întrucât pentru mulţi irakieni este locul de unde a debutat Organizaţia Stat islamic să cucerească vaste teritorii ale ţării. Oraşul a fost cucerit de insurgenţi, mai bine zis de extremiştii din Organizaţia Stat islamic, în ianuarie 2014 după ce forţele guvernamentale s-au retras de acolo. Era pentru prima dată după invazia americană când grupuri antiguvernamentale preluau controlul unui oraş irakian. Jihadiştii şi-au lansat apoi de acolo în vara lui 2014 ofensiva spre Mosul, al doilea oraş ca mărime al ţării, pe care aveau să-l cucerească foarte repede. 6 luni după căderea lui Fallujah, islamiştii decretau naşterea « Califatului », teritoriul călare peste Irak şi Siria pe care-l controlau. Iată deci de ce recucerirea localităţii Fallujah este extrem de importantă dar şi simbolică din multe puncte de vedere. Mai ales că în paralel cu atacul guvernamental contra jihadiştilor de la Fallujah, kurzii au lansat şi ei asaltul contra celor care controlează Mosul, autoproclamata capitală a Organizaţei Stat islamic din Irak.