Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Cetatea vinului» şi-a deschis porţile la Bordeaux

cetate_vin_fr24.jpg

Cetatea vinului din Bordeaux conceputà de arhitectii Anouk Legendre si Nicolas Desmazières
Cetatea vinului din Bordeaux conceputà de arhitectii Anouk Legendre si Nicolas Desmazières
Image source: 
AFP/Archives

La Bordeaux a fost inaugurată în prezenţa preşedintelui François Hollande aşa-zisa « Cetate a vinului » Impunătoarea clădire speră să atragă anual aproape o jumătate de milion de vizitatori. Vinul în arte, istoria vinului, filosofia vinului – noul muzeu consacrat acestei băuturi vechi de 8 mii de ani este implantat într-una din cele mai celebre zone viticole din Franţa şi din lume.

« Acest loc este unul cultural. Vorbim despre civilizaţia vinului, despre artă, despre « savoir faire » pentru ca vizitatorul să plece de aici cu un adevărat respect faţă de vin » spune directorul noii Cetăţi a vinului într-un interviu acordat agenţiei France Presse. Pe lângă aceste aspecte « muzeale », instituţia pe care o conduce propune însă şi vizite pedagogice, restaurante, baruri şi evident o pivniţă în care sunt depozitate nu mai puţin de 14 mii de sticle. 800 de vinuri diferite provenind din 80 de ţări le sunt propuse spre degustare amatorilor.

Contra 20 de euro biletul, Cetatea propune curioşilor un parcurs iniţiatic, de descoperire a culturii vinului în diferite societăţi şi regiuni ale lumii. Numeroase instalaţii multimedia dar şi pauze de degustare punctează parcursul. Expoziţia permanentă se vizitează când în picioare, mergând deci, când aşezat la bordul unui vas imaginar care traversează Istoria şi oceanele. În alte săli, vizitatorul va sta aproape culcat pentru a admira proiecţiile de pe plafon ale unor opere ce-i evocă pe Bacchus – zeul vinului – şi pe Venus, zeiţa frumuseţii şi a iubirii. Ca să-i atragă pe vizitatori chiar şi în timpul lui Euro 2016, meciurile de fotbal vor fi retransmise pe un ecran în auditoriul Cetăţii. Odată încheiate partidele, vizitatorii vor putea degusta vinuri din ţările aflate în competiţie. În fiecare vară o ţară diferită va fi « invitată de onoare » şi i se va dedica o expoziţie şi o serie de conferinţe. Astfel, începând cu 13 iulie, o primă expoziţie temporară va fi consacrată Georgiei, ţară descrisă drept « leagănul viticulturii ».

Cetatea vinului : « un lichid », un totem sau o carafă de vin ?

Noua clădire a Cetăţii vinului măsoară 14 mii de metri pătraţi – din care 3 mii de expoziţii permanente - şi are 55 de metri înălţime în punctul culminant. Ea a costat circa 81 de milioane de euro, trei sferturi dintre bani venind de la actori publici – oraşul, regiunea şi UE – iar restul de la câteva zeci de firme, de cele mai multe ori locale şi viticole. Arhitectura, realizată de cabinetul XTU, este rotundă şi modernă şi ar evoca – cel puţin din spusele autorilor ei – « un lichid ». Faţada este realizată din panouri de sticlă serigrafiate şi din panouri de aluminiu. Unii compară noul ansamblu cu un totem, alţii cu o carafă de vin iar cei mai imaginativi cu o rochie în mişcare.

Oraşul Bordeaux, clasat patrimoniu mondial Unesco, capitala mondială a vinului, a atras anul trecut circa 6 milioane de vizitatori. Edilii oraşului mizează pe această nouă « atracţie », pe această emblemă care este Cetatea vinului, pentru a împământeni acolo şi mai mult sectorul oenoturismului.

«Cetatea vinului» şi-a deschis porţile la Bordeaux