Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: un guvern care suscită nelinişti

tag_reuters.com0000_binary_s1betgbbdbab-viewimage.jpg

Avigdor Lieberman si Benjamin Netaniahu
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Compoziţia noului guvern israelian, în care ultranaţionalistul Avigdor Lieberman ocupă funcţia de ministru al apărării, suscită reacţii de nelinişte atît în Israel cît şi în străinătate. Chiar şi în Statele Unite, principalul aliat al Israelului, unii demnitari îşi pun întrebări în legătură cu orientarea politică a noului cabinet. Există însă şi comentatori care spun că Avigdor Lieberman, în ciuda declaraţiilor sale deseori provocatroare, va adopta mai degrabă o linie pragmatică.

Un ultranaţionalist la apărare

Agenţiile de presă constată că niciodată Israelul nu a avut un guvern cu o orientare atît de pronunţată la dreapta precum cel actual. Avigdor Lieberman, în vîrstă de 57 de ani, care a mai participat la guvernare în calitate de ministru de externe, devine acum numărul doi în cabinetul condus de Benjamin Netaniahu.

Omul căruia i se mai spune "KGB", sau "ţarul", sau "Rasputine" întrucît provine din fosta Uniune Sovietică va avea acum o voce preponderentă în decizii legate de declararea războiului, de conflictul israelo-palestinian şi de administrarea teritoriilor ocupate. Fostul ministru al apărării, Moshe Yaalon, membru al pratidului Likud, a lansat un avertisment în acest sens. "Există pericolul ca elemente extremiste şi periculoase să conducă ţara" a spus el, citat de cotidianul Le Monde. Iar fostul ministru al mediului înconjurător, Avi Gabbay, l-a invitat pe Benjamin Netaniahu "să-şi revină în fire pînă cînd nu este prea tîrziu".

In ce-l priveşte pe premier, el a declarat că politica sa nu s-a modificat odată cu formarea noului cabinet, care înseamnă şi o extindere a bazei sale parlamentare. "Vom continua să căutăm toate oportunităţile de pace asigurînd în acelaşi timp siguranţa şi securitatea concetăţenilor noştri", a declarat Benjamin Netaniahu, citat de Agenţia France Presse.

Despre Avigdor Lieberman, născut în Moldova şi care vorbeşte şi româneşte, se ştie că este un fel de personaj politic atipic. Si parcursul său este destul de spectaculos, iar presa franceză nu uită să menţioneze din cînd în cînd că pe vremuri cel care se numea Evet Lvovich Liberman a fost bodyguard într-o discotecă la Chişinău.

Avigdor Lieberman, omul care practică jocul dublu

Cotidianul Le Monde consideră însă că noul ministru al apărării, caracterizat drept un veritabil "animal politic", nu trebuie luat în serios cînd face declaraţii răsunătoare şi scandaloase. Lista sa de provocări verbale este de altfel foarte lungă. Avigdor Lieberman ba vrea să lichideze mişcarea Hamas în Gaza, ba să arunce în aer barajul de la Assuan din Egipt, ba să-i decapiteze pe arabii israelieni care nu sunt loiali statului Israelian.

De multe ori presa nu reţine de altfel decît frazele scandaloase decupate din context, atît de "colorat" este personajul. Cotidianul francez consideră însă că omul politic Lieberman este mult mai subtil decît politicanul mediatic Lieberman. Si că în mare parte sistemul electoral israelian bazat pe proporţionale este vinovat pentru acest "spectacol" al declaraţiilor şocante, întrucît actorii politici sunt într-un fel obligaţi să atragă atenţia asupra lor, să se departajeze din ansamblul clasei politice. Le Monde îl citează pe un cercetător israelian care spune "Lieberman practică în permanenţă un joc dublu. El poate spune azi cele mai teribile orori şi se poate arăta mîine deschis la un compromis". Ceea ce nu-l scoate totuşi pe actualul ministru al apărării de sub eticheta de "populist şi naţionalist extrem".

Marea sa realizare în Israel, unde a sosit în 1978 la vîrsta de 20 de ani, este faptul că a creat o forţă politică în sînul celor un milion de rusofoni. De altfel niciodată un lider politic israelian rusofon nu a obţinut o funcţie atît de înaltă în Israel. Are însă el şi experienţa necesară în domeniul militar pentru a conduce ministerul apărării? Iată o altă întrebare pe care şi-o pune tot Le Monde, amintind că interesatul nu poate revendica, din anii serviciului său militar, decît o pregătire de caporal. Iar comparaţia cu Moshe Yaalon, care era unul dintre cei mai înalţi gradaţi ar armatei israeliene, apare ca imposibilă.

O iniţiativă de pace franceză refuzată de Netaniahu

Pentru palestinieni numirea lui Avigdor Lieberman apare ca o nouă provocare a lui Benjamin Netaniahu, căruia i se reproşează că nuurmăreşte altceva decît continuarea politicii de ocupaţie a teritoriilor palestiniene şi de implantare de noi colonii. De notat că Franţa a propus un plan de deblocare a negocierilor de pace, prin mediere internaţională.

La sfîrşitul acestei săptămîni, mai precis pe 3 iunie, Parisul găzduieşte de altfel o reuniune la nivel ministerial pentru a aborda subiectul, iar la toamnă ar dori să organizeze o conferinţă internaţională pe tema păcii în Orientul Apropiat, cu participarea Israelului şi a palestinienilor. Iniţiativa franceză a fost respinsă însă fără menajamente de Benjamin Netaniahu. El refuză de fapt "internaţionalizarea" conflictului israelo-palestinian şi pledează pentru discuţii directe între cele două părţi, care se dovedesc a fi imposibile întrucît palestinienii pun ca o condiţie prealabilă încetarea politicii de colonizare.

Există un fel de paralizie care se reproduce de fiecare dată cînd apar noi iniţiative legate de conflictul israelo-palestinian: negocierile se duc de fapt în jurul condiţiilor în care ar trebui să înceapă negocierile. Ceea ce înseamnă că ele nu încep niciodată în mod veritabil.