Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigraţie: Suedia înăspreşte condiţiile de primire

000_7j18m_0.jpg

Manifestanti anti-imigratie la Stockholm în ianuarie 2016
Image source: 
credit foto: france24

Suedia nu mai este o destinaţie privilegiată pentru candidaţii la azil din Africa şi din Orientul Apropiat. Condiţiile de acordare a azilului politic s-au înăsprit, ceea ce îi determină pe unii candidaţi la azil să renunţe la demersuri şi să ceară repatrierea.

Anul trecut Suedia era, împreună cu Germania şi Austria, un veritabil El Dorado pentru refugiaţi şi candidaţi la azil. In cursul anului 2015 aproape 163 000 de cereri de azil au fost depuse în Suedia, un veritabil record în materie. Anul acesta, însă, arată cotidianul Le Monde, doar 11 000 de cereri au fost înregistrare. O urmare directă a faptului că guvernul de stînga a introdus controale la frontiere şi a înăsprit condiţiile de acordare a dreptului la azil.

Un viraj de 180 de grade a fost operat, în această privinţă, de autorităţile suedeze, scrie cotidianul francez. De unde opţiunea multor canidaţi la azil, în special irakieni, pentru repatriere. In cursul primelor patru luni ale acestui an, 1366 de irakieni, 474 de afgani şi 315 iranieni au cerut repatrierea, în schimbul unor ajutoare. Irakul şi Afganistanul sunt considerate în prezent ţări în care reinstalarea candidaţilor la azil este posibilă.

Mulţi candidaţi la azil cer repatrierea după ce îşi dau seama că regruparea familială va fi dificilă, că va necesita mult timp şi multe demersuri administrative, fără să fie efectiv garantată. Mai sunt şi unii care pur şi simplu nu se adaptează în Suedia, care descoperă că au fost prost informaţi în privinţa condiţiilor de obţinere a unei cărţi de sejur, sau pur şi simplu îşi dau seama că nu vor putea trăi în această ţară, scrie le Monde. In centrele de primire a refugiaţilor condiţiile nu sunt grozave, iar "frustrările şi plictiseala" îi descurajează pe mulţi, mai ales pe cei care au crezut că vor putea găsi imediat de lucru sa că vor putea începe imediat să studieze. Iar cînd află că trebuie să aştepte un an sau chiar un an şi jumătate pînă la oficializarea situaţiei, tentaţia repatrierii devine mai puternică.

882