
Special Paris
Parisul va amenaja o tabără de refugiaţi "model"
000_6n50f_0.jpg

O tabără de refugiaţi "model" pusă sub semnul urgenţei umanitare, care va fi un "simbol important" pentru oraşul Paris. In felul acesta şi-a prezentat doamna Anne Hidalgo proiectul, urmînd ca el să devină operaţional pentru o lună şi jumătate. Amplasamentul exact urmează să fie decis în zilele următoare, dar se ştie deja că el va fi în nordul Parisului şi "intra-muros", adică în spaţiul istoric al capitalei. Tabăra de refugiaţi va respecta normele internaţionale recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite, de exemplu fiecare refugiat va dispune de cel putin 3 metri pătraţi de spaţiu individual.
Parisul este confruntat cu un flux continuu de refuagiaţi, cam o sută pe zi potrivit autorităţilor. De mai multe ori imiganţii clandestini s-au instalat în diverse puncte ale capitalei şi au creat un fel de tabere improvizate în condiţii deplorabile, evacuate apoi de forţele de ordine. Mai multe mii de persoane au fost cazate ulterior în alte spaţii locative, dar regiunea pariziană duce lipsă de un veritabil parc locativ pentru imigranţi şi candidaţi la azil. Iar "bidonvilurile" se crează repede. Cotidianul Libération constată, de exemplu, că în urmă cu două săptămîni se înghesuiau doar vreo 50 de persoane pe o esplanadă din nordul Parisului (les jardins d’Eole).
In prezent în jur de 600 de candidaţi la azil (sudanezi, afgani, eritreeni) aşteaptă acolo în condiţii sanitare teribile care au făcut-o pe doamna Anne Hidlago să exclame: "Europa nu este la înălţimea istoriei sale şi nici Franţa de altfel. Avem datoria de a fi umanişti. Peste zece ani, peste cincisprezece ani vreau să mă pot privi în oglindă fără să mă simt vinovată că nu am acordat asistenţă unor persoane aflate în pericol".
Marea problemă, cînd vine vorba de imigraţie, ţine însă de capacitatea unei comunităţi, a unui oraş, a unei ţări de a absorbi fluxul de străini. La Paris sunt depuse anual cam 14 000 de cereri de azil, dar de anul trecut ritmul are tendinţa de a se tripla. Din punctul de vedere al dreptei, taberele de refugiaţi ar trebui create înafara Europei, urmînd ca Europa să primească imigranţi în funcţie de anumite criterii. Diverse avertismente încep să vină deja din partea unor lideri ai dreptei care spun: amanajarea unei tabere de tranzit pentru refugiaţi la Paris va fi ca un fel de invitaţie pentru alte sute de mii de candidaţi la exil să încerce sa ajungă în capitala Franţei. Un lider al extremei drepte afirmă şi el că iniţiativa doamnei Anne Hidalgo este o incitare la emigraţie economică, şi că Franţa nu-şi poate permite acest lucru întrucît ar trebui să le dea prioritate celor zece milioane de francezi consideraţi săraci.
Comentatorii avizaţi sunt de părere că doamna Anne Hidalgo a lansat acest proiect şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de statul francez care nu se arată foarte dispus să facă gesturi concrete în favoarea migranţilor. In acelaşi timp, primarul Parisului vrea să dea o lecţie de umanism şi altruism unei stîngi divizate în privinţa imigraţiei, care îşi reneagă într-un fel valorile. Preşedintele François Hollande este vizat în acest context, pentru că vocea sa, pe plan european, la capitolul imigraţiei, nu a răsunat prea puternic.