Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertisment OCDE: economia mondială nu a ieşit din criză

oecd.jpg

Logo al OCDE-ului
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, reunită la nivel ministerial în capitala Franţei, lansează un semnal de alarmă în materie de economie cerîndu-le ţările puternic industrializate să nu se mulţimească doar cu o creştere economică modestă. Economia mondială nu a ieşit încă din criza în care a intrat cu opt ani în urmă, constantă experţii organizaţiei.

OCDE-ul este formată din 34 de membri, mai toate aceste ţări fiind puternic industrializate şi avînd în comun sistemul democratic precum şi economia de piaţă. Analizele şi previziunile OCDE-ului sunt importante, la fel ca şi soluţiile sugerate în vederea unor acţiuni concertate.

Pentru anul acesta OCDE-ul prevede o creştere economică mondială de 3 la sută, considerată “slabă”. Iar pentru anul viitor previziunile sunt de 3,3 la sută. In ultimii ani, spun experţii organizaţiei, motorul economiei mondiale s-a aflat în ţările emergente care au afişat un tonus economic important, cum a fost cazul cu Brazilia. Aceste economii par în prezent în pierdere de viteză, iar marile puteri industriale nu au preluat ştafeta. Iată un tablou al creşterii economice schiţat de OCDE. Dintre giganţii asiatici, India merge în continuare foarte bine cu un ritm de 7,5 la sută, în timp ce China dă an de an înapoi: 6,9 anul trecut, 6,5 anul acesta, 6,2 este previziunea pentru anul viitor.  

Statele Unite nu afişează cifre strălucite, 2,2 la sută în 2017. O veste bună în Franţa unde creşterea economică era anunţată la nivelul de 1,2 la sută dar va fi s-ar părea de 1,4 la sută.  

In spatele acestor cifre se profilează de fapt stagnarea economică, de unde sugestiile OCDE-ului că sunt necesare iniţiative noi un domenii susceptibile să stimuleze activitatea, cum ar fi domeniul numeric, energia, transporturile.

Există însă, în propunerile OCDE-ului, o retorică bazată exclusiv pe creştere economică şi stimularea competiţiei, ca şi cum nu ar ţine cont de preocupările actuale legate de ecologie, de marile modificări climaterice şi de spectrul epuizării resurselor pe planetă.