
Special Paris
Franţa: acumulare de probleme, plus inundaţiile
7783467859_les-voies-sur-berge-inondees-par-la-seine-a-paris-le-1er-juin-2016.jpg

Si ne concentrăm pe ploaie pentru că mai multe regiuni din Franţa sunt inundate iar altele sunt ameninţate de ape. Parisul în primul rînd, ceea ce nu se întîmplă chiar des. Autorităţile au anunţat, de exemplu, suspendarea circulaţiei pentru trenul regional RER care merge paralel cu Sena pe un lung tronson. Staţii cu nume răsunătoare precum "Invalides" sau "Saint-Michel Notre Dame" sunt închise în acest moment la Paris.
In oraşul Nemours, situat la 80 de kilometri sud de Paris, unde s-a deplasat de altfel premierul Manuel Valls, apele fluviului Loing au făcut ravagii. Nivelul apei a depăşit recordul istoric din 1910, care a fost de 4 metri şi 25 de centimetri. Imaginile difuzate din acest oraş, precum şi din oraşul din apropiere, Longjumeau, sunt impresionante: unii locuitori se deplasează cu bărci pneumatice sau cu plute improvizate şi tot cu ajutorul unor ambarcaţiuni circulă pompierii şi agenţii de intervenţie pentru a culege locuitori izolaţi sau persoane vîrstnice.
La Paris apele Senei au crescut ameninţător şi au inundat unele porţiuni de cheiuri. Toată lumea are un reper în capitala Franţei cînd vine vorba de inundaţii, şi anume podul Alma care este "păzit" de o statuie celebră ("le zouave" pe franceză). Statuia reprezintă de fapt un infanterist francez din vremea Imperiului, iar atunci cînd apa începe să urce şi să-i acopere picioarele înseamnă că situaţia este gravă. În 1910 apele Senei au urcat pînă la 8 metri şi 62 de centimetri ajungînd pînă la umerii "zuavului". Pentru moment nivelul este doar la cinci metri şi doar picioarele statuii sunt în apă.
In estul Parisului, un celebru castel, Chambord, nu poate fi vizitat în aceste zile fiind înconjurat de ape. La fel şi traseul impresioniştilor de la Moret-sur-Loing: morile pitoreşti situate pe cîteva insuliţe au dispărut pe jumătate sub apă, li se văd doar acoperişurile.
Preşedintele François Hollande declară că intemperiile excesive cu care se confruntă Franţa sunt un efect al încălzirii atmosferei. "Trebuie să devenim conştienţi că fenomenul încălzirii atmosferei este unul mondial şi că trebuie să acţionăm în consecinţă" a spus şeful statului francez. Precizez în paranteză că el a pronunţat aceste cuvinte cu ocazia unei conferinţe de presă dată în comun cu preşedinta statului Chile, doamna Michelle Bachelet, aflată în vizită în Franţa.
Specialiştii spun că situaţia este critică dar sub control, întrucît Parisul şi regiunea pariziană s-au protejat de inundaţii prin amenajarea unor vaste bazine care reglementează debitul a trei afluenţi ai Senei (Aube, Marna şi Yonne). Noi amenajări de acest gen sunt însă prevăzute în viitorii patru ani, pentru situaţii cu totul excepţionale, iar ceea ce se întîmplă acum are semnificaţia unui avertisment.
Creşterea nivelului apelor Senei are repercursiuni asupra turismului fluvial şi asupra transportului fluvial de mărfuri. Anual în jur de 8 milioane de turişti se plimbă cu vaporaşele pe Sena, ceea ce crează oportunităţi şi pentru numeroase cafenele şi restaurante aflate pe cheiurile fluviului. Si tot aşa, în fiecare zi, două milioane de tone de mărfuri tranzitează prin artera fluvială a Parisului.
Singura veste bună în acest context este că sindicatul CGT a decis să anuleze greva anunţată în aeroporturi. Ea rămîne valabilă însă în sectorul feroviar, ceea ce complică mult viaţa a zeci de mii de salariaţii, inclusiv a noastră, a celor care lucrăm la France Media Monde…