Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jihadiştii pierd teren dar rezistă la Fallujah

e11716c732f044921e78758f6b840c8737db1d0e_0.jpg

Forte de elita irakiene pe pozitii în jurul orasului Fallujah
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Bătălia de la Fallujah, unde forţele irakiene ajutate de americani au dat asaltul pentru a realua sub control acest mare oraş cucerit de jihadişti concentrează în acest moment toată atenţia strategilor dar şi a mediilor de informare pentru că are valoarea unui test. In această bătălie îşi joacă de fapt credibilitatea armata irakiană şi guvernul de la Bagdad. In paralel, se vorbeşte despre o eventuală schimbare de strategie a jihadiştilor, şi anume intrarea lor în clandestinitate în cazul în care vor fi forţaţi să plece din oraşele şi teritoriile pe care le controlează.

Ceea ce era de aşteptat s-a produs de fapt la Fallujah, oraş situat la numai 50 de kilometri vest de Bagdad. După o primă operaţiune ofensivă trupele irakiene s-au oprit fiind de fapt confruntate cu o înverşunată rezistenţă jihadistă. Nu este greu de imaginat că jihadiştii se pregătesc pentru această bătălie încă din ianuarie 2014, cînd au intrat în Fallujah. Si sunt cu siguranţă motivaţi să reziste în fiecare casă, în fiecare cartier, avînd şi 50 000 de locuitori ca ostatici. Autorităţile de la Bagdad îşi exprimă în special îngrijorarea în legătură cu cei 20 000 de copii care se află în oraş şi care mai mult ca sigur sunt deja înrolaţi, şi poate îndoctrinaţi, de Organizaţia statul islamic.

Trupele irakiene, precum şi aliaţii lor în frunte cu americanii sunt în acest moment în situaţia de a căuta cea mai bună strategie în vederea recuceririi oraşului. Dacă preţul plătit de civili va fi prea ridicat, întreaga bătălie riscă să devină o înfringere mediatică şi să aibă efecte contrare celor urmărire de occidentali şi de puterea de la Bagdad. Si tot aşa, în cazul în care trupele irakiene vor fi obligate să distrugă complet oraşul pentru a-i alunga pe jihadişti, nici americanii şi nici armata irakiană şi nici autorităţile de la Bagdad nu vor putea pretinde că au obţinut o mare victorie. Există deja această imagine a dezolării în Siria, unde combatanţii au rămas pe poziţii în anumite zone urbane pînă la completa lor distrugere.

Organizaţia Naţiunilor Unite acuză Organizaţia statul islamic că se foloseşte de civili ca de un scut uman. Ceea ce nu schimbă cu nimic situaţia, jihadiştii sunt adepţii unui cult al morţii care îi fac redutabili pe teren. Iar rezistenţa lor probabil că se amplifică pe măsură ce pierd teritorii. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian afirmă că jihadiştii au pierdut în Irak în jur de 40 la sută din teritoriile controlate în urmă cu doi ani. Eventuala trecere a lor în clandestinitate este un scenariu care provoacă în prezent îngrijorare, şi probabil că el este analizat serios în principalele capitale occidentale. Prăbuşirea Organizaţiei statul islamic în Irak şi Siria ar putea însemna repatrierea unui număr important de luptători, şi deci amplificarea pericolului terorist în Europa. Unii dintre aceşti luptători s-ar putea să se întoarcă împreună cu familiile lor, cu copii deja puternic îndoctrinaţi, ceea ce va suscita alte angoase şi probleme.

Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve afirmă că Organizaţia statul islamic a pus mîna pe mii de paşapoarte în Irak şi Siria, cu care pot veni eventuali terorişti în Europa. De altfel doi francezi care figurează printre teroriştii sinucigaşi care au operat în noiembrie anul trecut la Paris par să fi ajuns în Europa cu acte false ceea ce nu i-a împiedicat să traverseze mai multe frontiere.

Din toate aceste informaţii şi declaraţii se desprinde cel puţin o concluzie: victoria definitivă împotriva jihadismului va necesita enorm de multe efoturi şi mulţi ani de mobilizare pe multiple planuri, militar, economic, mediatic precum şi o coordonare internaţională. Lupta cu fanaticii şi cu sinucigaşii presupune şi noi strategii, care nu vor putea fi elaborate numai de militari ci şi de psihologi şi de psihiatri, de sociologi şi de filozofi.