Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferinţă internaţională la Paris pe tema conflictului israelo-palestinian

an-palestine_432.jpg

Zidul discordiei care separa Israelul de teritoriile palestiniene
Image source: 
credit foto: rfi.fr

La Paris are loc vineri 3 iunie o Conferinţă destinată să contribuie la deblocarea procesului de pace israelo-palestinian. 28 de ţări şi organizaţii şi-au trimis reprezentanţii. Dezbaterile vor fi deschise de preşedintele francez François Hollande.

Franţa se află la originea acestei iniţiative, într-un moment cînd practic nici un mediator internaţional nu mai reuşeşte să-şi impună autoritatea sau ideile în regiune. "Dacă nu ieşim din impas, ne îndreptăm spre o catastrofă", declară, cu referire la conflictul israelo-palestinian, ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde. El a afectuat de altfel o vizită în Israel luna trecută, dar a fost primit cu răceală de premierul israelian Benjamin Netaniahu. Nici primul ministru francez Manuel Valls, care s-a deplasat în Israel între 22 şi 24 mai, nu a reuşit să obţină adeziunea guvernului israelian pentru planul francez.

De fapt, Israelul se teme că orice astfel de forum internaţional sfîrşeşte prin a dicta condiţii legate de reluarea negocierilor de pace. Benjamin Netaniahu mizează numai pe discuţiile directe cu palestinienii, care şi ele sunt de fapt imposibile pentru aceştia din urmă refuză să discute în absenţa unor gesturi de deschidere, cum ar fi sistarea implăntărilor de noi colonii evreieşti în teritoriile ocupate.

La conferinţa de la Paris sunt reprezentate Statele Unite (de către John Kerry, şeful diplomaţiei americane), Rusia, China, Liga arabă, Turcia, ONU… Franţa consideră că într-o primă fază discuţiile ar trebui să ducă la scăderea tensiunii, pentru ca eventuale explozii de violenţă să fie preîntîmpinate în Gaza sau Cisiordania. Intr-o a doua fază ar trebui pregătit orizontul politic pentru ca israelienii şi palestinienii să se aşeze direct la masa negocierilor. O altă conferinţă care ar urma să aibă loc la toamnă după alegerile prezidenţiale americane este preconizată de Paris, dacă cea de pe 3 iunie va avea efectele scontate.