Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul, ameninţat de Sena (REPORTAJ FOTO)

img_4870.jpg

Creste nivelul Senei tot mai mult la Paris
Creste nivelul Senei tot mai mult la Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Parisul continuă să trăiască sub ameninţarea Senei. O cotă maximă este aşteptată vineri seara pentru ca nivelul fluviului să înceapă apoi să scadă de luni încolo. Pentru a face faţă oricărei eventualităţi, o serie de muzee pariziene şi-au închis însă déjà porţile iar una din liniile de trenuri regionale, RER C, care trece în paralel cu Sena, a fost complet închisă şi ea. La nevoie, autorităţile se declară pregătite să evacueze şi o parte din cartierele aflate în vestul capitalei franceze.

La Paris cota maximă este aşteptată vineri seara când se prevede un nivel al apelor cuprins între 6,30 m şi 6,50 m. Cifra trebuie comparată însă cu cei 8,62 m din 1910, an în care a avut loc aşa-zisa creştere « centenală » a Senei, inundaţie ce nu se vede decât la o sută de ani. Nu-i mai puţin adevărat că dacă se ating chiar şi doar cei 6,30 ar însemna că s-a depăşit nivelul maxim atins în 1982, a doua cea mai mare inundaţie din Parisul ultimului secol. Pe scurt, ce vedem azi la Paris nu s-a mai văzut de cel puţin 34 de ani.

Capitala Franţei rămâne însă mai departe în alertă de cod portocaliu la inundaţii, codul roşu intrând în funcţiune de abia când Sena atinge pragul de 7,13 m. Moment în care 12 linii de metrou din 14 se închid în principiu circulaţiei. RATP, regia de transport, precizează însă că pragul ei de alertă este la 6,60 m, deci nu suntem foarte departe de el. Trebuie ştiut că în caz de inundaţii, jumătate din cei 320 de kilometrii de linii de metrou din Paris ar fi afectaţi de apă. Există 400 de puncte diferite prin care apa poate pătrunde în subsol, motiv pentru care firma a pus déjà deoparte, ca să le astupe la nevoie repede, peste 50 de mii de blocuri de beton.

Ce fac autorităţile, ce măsuri de prevenire au luat ?

Măsura cea mai drastică a fost închiderea şoselei rapide ce merge pe malul apei prin Paris, celebra « voie Georges Pompidou ». Zeci de mii de automobilişti sunt deci nevoiţi să treacă prin ambuteiajele « de sus ». Zeci dacă nu sute de penişe – case plutitoare – ancorate de-a lungul malurilor sunt şi ele în dificultate, oamenii nu mai pot decât cu greu – şi dupăo serie de acrobaţii – să ajungă sau să iasă din casele lor. Evident că niciun bateaux-mouches » - ambarcaţiunile pentru turişti care se plimbă pe Sena - nu mai circulă de 4 zile pentru că pur şi simplu nu mai pot trece pe sub poduri. La fel, niciun vas de mărfuri nu mai navighează. In fapt, singurele lucruri care mai plutesc pe Sena sunt deşeurile, un număr impresionant de butuci de lemn, bucăţi chiar de copaci, nişte mobile ici şi colo şi, evident, patrulele navale de poliţie şi pompieri.

Principalele trei mari muzee pariziene aflate pe malurile fluviului – Luvru, Orsay şi Grand Palais – şi-au închis porţile vineri şi până marţi inclusiv pentru a-şi pune la adăpost – adică la etaj – operele aflate în rezervele de la subsol. Biblioteca naţională a Franţei, zisă şi « François Mitterrand » după numele fostului preşedinte socialist, este şi ea închisă până luni din motive de precauţie.

In fine, pe anumite maluri ale Senei municipalitatea amenajează nişte diguri, nişte bariere metalice contra apelor dar eficacitatea lor este pusă la îndoială de mulţi observatori. Sunt puse la adăpost şi transformatoarele electrice din capitală pentru a evita pe cât se poate o inundare a lor şi deci o pană generală în anumite cartiere pariziene. Zeci de electricieni au fost mobilizaţi să meargă pe teren pentru a inspecta diversele instalaţii. « Mai puţin de 20 de clienţi au rămas fără curent » precizează cu oarece mândrie societatea de distribuţie electrică din Paris.

Au existat şi victime în urma acestor inundaţii istorice

Pentru moment nu s-au înregistrat decât doi morţi dar niciunul la Paris. Cele două decese au fost în regiunea capitalei ; o doamnă de 86 de ani a fost găsită miercuri decedată în domiciliul ei iar un bărbat călăreţ de 74 de ani a fost luat joi de ape învolburate. Doar calul a reuşit să scape ca prin minune de înec.

Ministrul Ecologiei, Ségolène Royal, avertizează însă că în momentul în care apele se vor retrage s-ar putea descoperi alte victime. Pentru a evita pe cât se poate noi drame, oficialul francez a precizat că « se pot efectua la nevoie şi anumite evacuări de populaţii. Campingul din Bois de Boulogne – singurul de la Paris – insula Jatte de la Neuilly şi insula numită Saint-Germain aflată chiar sub geamurile redacţiei noastre de la Issy-les-Moulineaux sunt şi ele locuri impactate în aval de apele Senei » a precizat doamna Royal.

In restul Parisului, pentru moment doar pivniţe, parcări şi parcuri aflate în apropierea malului au fost cuprinse mai mult sau mai puţin de ape. Sunt în pericol însă în aceste locuri izolate homeleşii, oamenii fără adăpost, care se refugiază adesea acolo ca să doarmă.

Reamintim că pentru a despăgubi cât mai repede victimele, preşedintele François Hollande a promis că miercuri va decreta starea de catastrofă naturală în zonele afectate de inundaţii – deci şi la Paris. Pentru moment daunele sunt estimate la 600 de milioane de euro.

Sena ameninţă Parisul

Penisele pentru turisti, trase pe dreapta
Penisele pentru turisti, trase pe dreapta