Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


90 de mii de poliţişti, jandarmi şi militari pentru Euro 2016

img_4931.jpg

Champs-de-Mars, uriasul spatiu verde din spatele Turnului Eiffel, se pregàteste sà-i gàzduiascà pe suporterii de fotbal care nu au intrat pe stadioane
Champs-de-Mars, uriasul spatiu verde din spatele Turnului Eiffel, se pregàteste sà-i gàzduiascà pe suporterii de fotbal care nu au intrat pe stadioane
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Euro 2016 debutează vineri 10 iunie cu meciul Franţa-România pe Stade de France, un meci pus sub înaltă protecţie poliţienească. Pe durata de o lună a competiţiei fotbalistice, peste 90 de mii de membrii ai forţelor de ordine – poliţie, jandarmerie şi militari – au fost mobilizaţi de autorităţile franceze pentru a asigura securitatea spectatorilor şi a participanţilor la Euro 2016.

Miza securitară este atotprezentă. Contextul terorist – « ameninţarea există şi va mai exista multă vreme dar nu trebuie să ne lăsăm impresionaţi » spunea duminică preşedintele François Hollande – îi obligă pe oficialii francezi la măsuri extreme şi inedite.

La Paris spre exemplu, semnalul de alarmă tras zilele trecute de prefectul capitalei a avut efectul scontat : ministerul de interne a deblocat forţele necesare pentru a securiza cele 4 zone « fierbinţi » : două stadioane, Stade de France şi Parc des Princes – România va juca pe ambele – plus cele două aşa-zise « fans-zones » - zone rezervate suporterilor în afara incintelor sportive - una la Paris sub Turnul Eiffel, a doua la Saint-Denis.

Dacă securizarea stadioanelor nu este un lucru inedit, elementul nou în tablou sunt tocmai aceste « fans-zones ». Apărute în 2006 în Germania, aceste locuri în aer liber sunt gestionate de oraşele-gazdă. Destinate să propună retransmisia meciurilor celor care nu au ajuns pe stadioane, respectivele zone ar putea găzdui între 10 şi 90 de mii de suporteri. In urma atentatelor de la Paris de anul trecut, o serie de lideri politici francezi – mai ales ai opoziţiei de dreapta, începând cu ex-preşedintele Nicolas Sarkozy – s-au pronunţat pentru suprimarea acestor zone rezervate fanilor de fotbal. Opinia publică franceză se opune însă acestei ipoteze în proporţie de 64 la sută

Gazdele franceze nu au deci de ales. « Guvernul de la Paris nu are interes ca climatul anxiogen să păteze al treilea eveniment sportiv de pe planetă în termeni de profituri economice şi mediatice » scrie ziarul Le Monde. In următoarele zile vin sau au venit déjà cele 24 de echipe participante la competiţie, fiecare cu « tabăra ei de bază » care conţine hotelul şi terenul de antrenament. La asta se adaugă cele 2,5 milioane de spectatori aşteptaţi să vină într-unul din cele 10 oraşe-gazdă ale lui Euro 2016. « Niciun sit, nicio echipă nu este mai ameninţată decât alta » afirmă un inspector general al poliţiei interviuvat de ziarul de seară care evocă noţiunea de « ţinte moi », cele care nu fac parte din punctele cele mai securizate.

Pentru a se pregăti, autorităţile au efectuat circa 30 de exerciţii de simulare în toată Franţa. La Lyon de exemplu – unde România îşi joacă meciul al treilea, cel cu Albania – s-a testat scenariul unui kamikaze care se aruncă în aer la ieşirea de pe stadion. 200 de pompieri şi 80 de poliţişti au luat parte la exerciţiu.

La scara Franţei, ministerul francez de interne a anunţat desfăşurarea a 42 de mii de poliţişti, 30 de mii de jandarmi, 12 mii de agenţi privaţi şi 10 mii de militari. In total deci peste 90 de mii de oameni se vor ocupa de securitate pe durata de o lună a lui Euro 2016. Competiţia de fotbal devine astfel cel mai mare eveniment organizat în Franţa în termeni de securitate publică şi privată.

 
90 de mii de poliţişti, jandarmi şi militari pentru Euro 2016