Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagube de cel puţin un miliard de euro după inundaţiile din Franţa

masina_inundata.jpg

Sena "a urcat" la Paris pânà la 6,1 m în iunie 2016
Sena "a urcat" la Paris pânà la 6,1 m în iunie 2016
Image source: 
Vasile Damian

Cât vor costa inundaţiile recente din Franţa ? Cât vor da din buzunar particularii, cât firmele şi cât colectivităţile locale ? Cert, e prematur să se facă un bilanţ exhaustiv, apele nici măcar nu s-au retras complet, descreşterea nivelului apelor va dura ceva timp. Asigurările au avansat însă déjà o primă estimare « en gros » şi ea dă fiori : indemnizaţii de peste 600 de milioane de euro. La care se vor adăuga bunurile neasigurate. Autorităţile franeceze au şi anunţat primele măsuri pentru a-i ajutora pe sinistraţi.

Manuel Valls, premierul Franţei, a dat tonul încă de luni. In aşteptarea indemnizaţiilor de la asigurări, el a promis « un fond de extremă urgenţă de câteva milioane de euro pentru sinistraţii fără resurse care au pierdut totul ». Secretarul de stat pentru ajutorarea victimelor a cerut de partea sa companiilor de asigurări să-şi îndulcească formalităţile pentru a uşura demersurile sinistraţilor.

Starea de catastrofă naturală va fi decretată miercuri în consiliul de miniştrii, aşa cum promisese încă de zilele trecute preşedintele François Hollande. Acest lucru le va permite locuitorilor din comunele concernate să fie despăgubiţi chiar dacă contractul lor nu includea riscul de inundaţii.

Inundaţiile recente din Franţa – şi în particular din regiunea pariziană şi din capitala Franţei – « vor avea consecinţe grele pentru zonele afectate dar nu şi pentru economia franceză » a declarat ministrul francez al Finaţelor Michel Sapin.

O primă estimare a venit de la Asociaţia franceză a asiguratorilor care evaluează daunele la cel puţin 600 de milioane de euro. Maif, o mare companie de asigurări, spune însă că pagubele se ridică la aproape 2 miliarde de euro, inundaţiile fiind mai extinse geografic decât decât cele de anul trecut iar descreşterea, retragere apelor, este mai lentă acum decât după intemperiile din 2015.

Organizaţiile patronale cer măsuri de sprijin concrete precum o eşalonare a plăţilor fiscale şi sociale. O reuniune pe acestă temă este dealtfel prevăzută marţi la ministerul Economiei.

Lovitura cea mai « grea » la Paris a primit-o turismul fluvial şi transportul de mărfuri

Dacă la Paris, autorităţile estimează că la acest debut de perioadă estivală, daunele cele mai mari sunt cele din sectorul turistic. Principalele trei muzee pariziene de pe malul Senei – Luvru, Orsay şi Grand Palais – au rămas închise 5 zile la rând. Pe lângă pierderile în termeni de bilete de intrare, personalul a fost mobilizate pentru a duce din subsoluri spre etaje operele băgate în rezerve. Lovitura cea mai « grea » la Paris a primit-o însă turismul fluvial şi transportul de mărfuri. Mai ales că inundaţiile de acum vin după seria de atentate jihadiste de anul trecut care provocaseră déjà o scădere cu până la 50% a cifrei de afaceri pentru celebrele bateaux-mouches. Ambarcaţiuni pariziene care plimbă anual 8 milioane de turişti – 20 de mii pe zi ! Pierderile zilnice ale principalelor 3 companii sunt estimate la 250 de mii de euro.

In acest context sinistrat pentru turism, să nu uităm diversele castele de pe Loara – începând cu cel mai faimos, Chambord – care au rămas şi ele închise publicului 5 zile. La Chambord pierderile zilnice sunt estimate la 30 de mii de euro.

SNCF – sectorul feroviar deci – prezice pierderi de « zeci de milioane de euro », costul cel mai mare fiind cel legat de linia de RER C care circulă la Paris de-a lungul Senei şi al cărui trafic a fost întrerupt joia trecută

In fine, agricultura este şi ea un sector sinistrat după aceste viituri. « Zeci de mii de hectare au fost devastate » spune liderul principalului sindicat agricol. Culturile de căpşuni şi salate au dispărut de exemplu complet din regiunea pariziană şi în centrul Franţei.

Dacă acalmia se confirmă deci pe frontul inundaţiilor, problema spinoasă şi costisitoare a despăgubirilor de abia acum începe şi anunţă de lungă durată.

 
Pagube de cel puţin un miliard de euro după inundaţiile din Franţa