Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regizorul Adrian Sitaru elogiat de cotidianul Le Monde

perso-player_preview.jpg

"Illégitime", film de Adrian Sitaru poate fi vazut la Paris
Image source: 
credit foto: bandes-annonces.fr

Filmul "Ilegitim" realizat de Adrian Sitaru poate fi văzut începînd cu data de miercuri 8 iunie la Paris, iar cotidianul le Monde îl recomandă cu căldură. Autorul articolului subliniază în context că Adrian Sitaru face parte dintr-o serie mai lungă de regizori români extrem de talentaţi şi foarte apreciaţi.

"Infernul familial văzut din România. Adrian Sitaru inventează o poveste ironică în jurul unui avort". Iată titlul şi subtitlul articolului semnat de Jacques Mandelbaum. Cronicarul nu ezită să scrie şi următoarea frază, una dintre cele mai elogioase pe care le-am citit vreodată în presa franceză în legătură cu creativitatea românească din zona celei de-a şaptea arte: "Cum se face că filmul românesc este în prezent dacă nu cel mai popular atunci măcar cel mai pasionant care poate fi urmărit?" Răspunsul vine tot de la Jacques Mandelbaum: "umor negru", "febrilitate intelectuală", "un gust înveterat pentru probleme care interesează pe toată lumea"…

Cronicarul consideră că filmul românesc se înscrie de cîţiva ani pe linia "neliniştilor morale" care i-a preocupat pe regizorii polonezi din anii 70 şi 80, un Krzysztof Zanussi sau Krzysztof Kieslowski. O altă calitate a noului val românesc în materie de cinema este şi marele număr de pelicule reuşite.

Cronicarul care semnează în Le Monde consideră că francezii trebuie să reţină de acum înainte nu numai numele lui Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu şi Cristian Mungiu, ci şi pe cel al lui Adrian Sitaru. Povestea filmului este rezumată atît cît trebuie pentru a-l incita pe spectator să se ducă să vadă efectiv pelicula, iar din informaţiile de care dispun în acest moment cel puţin două cinematografe pariziene au programat "Ilegitim": "Reflet Medicis", un cinematograf de artă din arondismentul 5, şi "Sept Parnassiens", un cinematograf situat pe Bulevardul Montparnasse şi deschis marelui public. Le Monde mai punctează şi traseul lui Adrian Sitaru, care s-a impus în 2009 cu "Picnic", un lung metraj "formidabil", de "o libertate nebună" şi de o "elegantă cruzime".

Incă o dată talentul artistic crează imagine pozitivă pentru România, în Franţa şi în Occident în general, şi subliniez acest lucru în atenţia oamenilor politici pentru a spune că România cîştigă pretigiu atunci cînd investeşte în cultură.