Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scade simţitor infracţionalitatea de sorginte românească din Franţa

politia_romana_cu_berreti.jpg

Politisti francezi si români la Paris în cadrul acordului bilateral de cooperare
Politisti francezi si români la Paris în cadrul acordului bilateral de cooperare
Sursa imaginii: 
MAI

Circa 180 de poliţişti străini din cele 23 de ţări străine participante la Euro 2016 au sosit luni în Franţa. Ei au fost integraţi Centrului de cooperare poliţienească internaţională care se va ocupa pe perioada competiţiei sportive de coordonarea lor. Dacă mare parte dintre ei sunt veniţi ca să-i supravegheze pe huligani şi să preîntâmpine eventuale violenţe pe marginea meciurilor, alţii au sosit la Paris în cadrul unui acord mai vechi de cooperare cu poliţia franceză pe teme mult mai variate. Este cazul noului grup de 20 de poliţişti români în uniformă. Comisarul divizionar Cătălin Ionescu, ataşatul Afacerilor Interne în post în Franţa, a spus la microfonul colegului nostru Vasile Damian care-i misiunea acestora.

« Misiunea poliţiştilor români este de a asigura un climat de siguranţă în zone turistice din Paris precum marile magazine, Gările de Nord şi Lyon, zona Champs-Elysées şi cea de la muzeul Luvru » spune Cătălin Ionescu. Ataşatul Afaceri Interne continuă : « Până în momentul de faţă nu am stabilit care va fi rolul exact al poliţiştilor români la Paris dar la cererea prefectului de Paris, perioada de patrulare a fost prelungită cu o lună – în mod normal, poliţiştii români vin 4 luni la Paris, 2 vara şi 2 iarna în jurul sărbătorilor de sfârşit de an ».

Jandarmi români specializaţi în supravegherea suporterilor

« Pe lângă cei 20 de poliţişti noi veniţi acum, au sosit la Paris şi 6 jandarmi români specializaţi în supravegherea suporterilor români. Dar până acum, suporterii români nu au creat probleme pe stadioanele din alte ţări şi sper să rămânem în aceeaşi notă de fair-play. Sper ca nici la Euro 2016 să nu avem probleme cu cetăţenii români », afirmă oficialul român de la Interne.

Cooperarea poliţienească franco-română, în afara canalelor tradiţionale, a început în 2009. Mai întâi au venit în Franţa unul, apoi mai mulţi ofiţeri de legătură. Începând cu 2011, au început să vină la Paris primii poliţişti în uniformă, deci acum suntem la a 9-a misiune de patrulare de acest gen. « Un nou aranjament a fost semnat zilele trecute de miniştrii de interne respectivi – Bernard Cazeneuve şi Petre Tobă – care pune baza unei cooperări de lungă durată între cele două poliţii. Acest acord va permite o implicare mult mai susţinută a poliţiei române pe teritoriul francez ».

« Interesul pentru această cooperare este major pentru ambele părţi. Autorităţile române şi-au manifestat dorinţa să amelioreze imaginea României şi să scadă infracţionalitatea de sorginte românească. De partea lor, autorităţile franceze şi-au dat seama că numai printr-o strânsă cooperare pot finaliza unele dosare instrumentate pe teritoriul Franţei ».

De doi ani scade simţitor infracţionalitatea de sorginte românească

« În acest context, începând cu toamna anului 2013, a început o scădere treptată a infracţionalităţii îndeosebi în regiunea pariziană. În 2015 s-au înregistrat cele mai mari scăderi – în medie cu 42-45%. S-au înregistrat scăderi notabile la furturile din locurile publice, furturile din buzunare, furturile din magazine, tâlhăriile şi spargerile de locuinţe. Infracţionalitatea comisă de minori a înregistrat şi ea o scădere de peste 47% » mai subliniază Cătălin Ionescu.

« Statisticile ne arată că pe primele luni ale anului 2016 a fost începută urmărirea penală contra 817 cetăţeni români, în scădere cu aproape 25% faţă de anul precedent care era déjà unul în scădere ».

Există traficuri cu fiinţe umane

« Românii comit infracţiuni zise « de vitrină » - infracţiuni precum cerşetoria forţată, practicarea unor jocuri de noroc, furturile de cupru, furturile din buzunare – în special în muzee. Românii nu fac însă trafic cu stupefiante sau cu arme, infracţiuni care constituie un real pericol pentru populaţie. Există însă traficuri cu fiinţe umane – din domeniul prostituţiei şi al proxenetismului precum şi cel al cerşetoriei. Până acum nu au fost foarte multe dosare instrumentate în privinţa traficului cu persoane obligate să cerşească. Au fost însă dezmembrate în ultimii ani foarte multe reţele de proxenetism » conchide ataşatul român la Afaceri Interne în post la Paris.

 
Scădere simţitoare a infracţionalităţii de sorginte românească în Franţa