Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: vigilenţă maximă pe fond de sărbătoare fotbalistică şi ameninţare teroristă

000_8a5l4_0.jpg

Stadionul din Nisa, unul din locurile unor se vor delura meciuri
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, forţele de poliţie şi serviciile de informaţii sunt în regim de vigilenţă maximă pe fondul marii sărbători sportive care începe vineri 10 iunie. Campionatului european de fotbal înseamnă nu doar sosirea pe teritoriul Franţei a 24 de echipe ci şi a milioane de suporteri, dintre care unii s-ar putea să fie turbulenţi. Mai ales meciurile dintre Rusia şi Anglia, precum şi cel dintre Polonia şi Germania sunt considerate "sensibile". Intre timp un semnal de alarmă a venit din Ucraina, după ce autorităţile de la Kiev au arestat un francez care încerca să treacă graniţa cu un veritabil arsenal în maşina sa.

Seful serviciilor de securitate ucrainene a declarat că respectivul francez în vîrstă de 25 de ani intenţiona să pregătească mai multe atentate în Franţa, în zilele campionatului european de fotbal. Individul a căzut de fapt într-o "cursă" întinsă de serviciile de securitate ucrainene, care l-au reperat încă din 2015. S-ar părea că tînărul se dădea drept benevol şi luase contact cu luptători ucraineni care înfruntă în estul ţării forţele ruse. In maşina sa, la graniţa cu Polonia, tînărul avea cinci puşti de tip Kalaşnikov, două rcahete anti-tanc, 125 de kilograme de explozibil, 100 de detonatoare, 5000 de gloanţe, 20 de cagule… Kievul precizează că individul a fost urmărit timp de 6 luni înainte de a se proceda la arestarea sa în flagrant delict de trafic de arme.

Mai rămîne întrebarea legată de adevăratele intenţii ale individului. De partea franceză reacţiile sunt mult mai prudente, iar cotidianul Le Monde arată că această afacere ar putea purta şi marca războiului secret dintre serviciile de securitate ruse şi ucrainene. Agenţia France Presse precizează că tînărul este considerat în satul său din Lorena ca o persoană fără antecedente speciale, un simplu angajat de fermă interesat mai degrabă de exploatări agricole decît de arme. O percheziţie facută la domiciliul său nu a dus la nimic special, cu excepţia unui tricou purtînd însemnele unui grup de extremă dreapta.

Autorităţile de la Paris nu ascund faptul că Franţa este în prezent ţinta numărul unu a Organizaţiei statul islamic. Departamentul de stat american a emis un avertisment fără echivoc care sună cam aşa: "Stadioanele unde se desfăşoară meciurile Campionatului european de fotbal, toate fan-zonele şi toate locurile din Europa unde se difuzează meciurile din Franţa reprezintă ţinte potenţiale pentru terorişti." Vigilenţa este deci maximă peste tot, nu doar în cele zece oraşe franceze, în frunte cu Parisul, unde vor avea loc meciuri.

Peste 90 000 de agenţi de securitate sunt în prezent mobilizaţi pentru buna desfăşurare a competiţiei, ceea ce înseamnă un efort fără precedent spune ministrul de interne Bernard Cazeneuve. Un lider sindical al poliţiştilor subliniază însă complexitatea misiunii: prevenirea atentatelor dar şi a violenţelor posibile pe care le-ar putea comite huliganii. Si totul într-un context excepţional dar şi de oboseală şi de uzură a unor forţe de poliţie întrucît în ultimul timp ele au fost confruntate şi cu numeroase manifestaţii şi proteste sociale care au luat forme violente.