
Special Paris
Jihadism: regres militar dar nu idelogic
2015-06-14t132110z_227192756_gf10000127206_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria_0.jpg

Pe teren jihadiştii au pierdut 45 la sută din teritoriile controlate, iar în Siria veniturile lor petroliere s-au redus cu 50 la sută. Armata irakiană afirmă că a început să progreseze într-un cartier din Fallujah, oraş ocupat de jihadişti din ianuarie 2014. In Siria, coaliţia arabo-kurdă a Forţelor democratice siriene, şi forţele regimului de la Damasc, care luptă separat împotriva jihadiştilor, încearcă să taie liniile de aprovizionare a acestora la Raqa.
Cu toate acestea viitorul rămîne confuz, iar un islamolog care se exprimă în Le Monde afirmă că suniţii din Irak vor dori, după căderea Organizaţiei statul islamic, un “Sunistan” al lor. Înfrîngerea Organizaţiei statul islamic nu va însemna o revenire la pace în aceste regiuni, pentru că şi kurzii visează la un Kurdistan independent, ceea ce Turcia nu va accepta.
In prezent, două port-avioane americane suplimentare au sosit în Mediterana, în acelaşi timp cu organizarea unor manevre militare ale Alianţei Atlantice în ţările din Europa de răsărit şi în Turcia. Ceea ce nu este pe gustul Rusiei, care anunţă la rîndul ei manevre militare. Există deci spectrul acestui scenariu, ca puterea militară jihadistă să fie lichidată dar ca alte conflicte să izbucnească. Pe data de 8 şi 9 iulie, la Varşovia, NATO se va reuni la nivel înalt pentru a discuta despre aceste subiecte precum şi despre altele, într-un moment cînd un întreg spaţiu geopolitic se recompune şi se structurează noi strategii.
In privinţa ideologiei jihadiste, însă, cotidianul Le Monde consideră că ea nu va fi lichidată decît atunci cînd lumea va şti să propună tineretului arab sau de cultură musulmană un sens în viaţă şi motive de speranţă.