
Special Paris
Natalia Gherman îşi promovează la Paris candidatura la postul de secretar general ONU
natalia_gherman.jpg

În interviul acordat RFI, Natalia Gherman explică în primul rând de ce a venit la Paris. "Franţa este membră în Consiliul de securitate ONU, un partener foarte important şi un jucător activ în cadrul organizaţiei. Parisul a avut întotdeauna o poziţie proprie şi angajamente pe plan internaţional. Pentru mine personal poziţia Franţei contează foarte mult" spune Natalia Gherman. "Sunt optimistă în urma contactelor avute la Paris, cunosc subiectele-cheie şi preocupările majore ale Franţei".
Concret, politiciana de la Chişinău spune că dacă va fi aleasă în postul de secretar general ONU "domeniul ei principal va rămâne asigurarea păcii şi a securităţii internaţionale. Din păcate, lumea în care trăim nu a devenit mai paşnică sau mai sigură după terminarea războiului rece. Au apărut actori noi pe plan internaţional, a apărut pericolul terorist care este omniprezent şi care a fost atât de dureros resimţit în Franţa, deci eforturile organizaţiei trebuie consolidate. Prevenirea conflictelor şi eforturile de mediere le voi promova cât se poate dacă voi fi aleasă în fruntea ONU" mai spune Natalia Gherman. "Am vorbit la Paris şi despre domeniul tradiţional de competenţă al Franţei care este cel al operaţiunilor de menţinere a păcii. Franţa are o experienţă şi un angajament absolut special în acest domeniu şi îl coordonează în cadrul ONU".
"Vreau să fiu un secretar general care comunică constant cu mass-media internaţională"
"Am vorbit de asemenea despre eforturile de contracarare a fenomenului terorismului. Acţiunile ar trebui să fie concertate şi să fie cu adevărat globale pentru că acesta este un fenomen global. Temele abordate au fost extremismul violent şi radicalizarea societăţilor. Vreau să-mi îndrept cu prioritate acţiunea spre generaţia tânără care ar trebui să se simtă implicată şi angajată în toate procesele societăţii. Trebuie să le oferim tinerilor o copilărie sigură, o educaţie de calitate şi posibilitatea de angajare în câmpul muncii. Atunci când tinerii nu sunt marginalizaţi, atunci când sunt cu adevărat implicaţi în toate aspectele comunităţii şi societăţile noastre, diminuăm pericolul radicalizării, al extremismului şi al terorismului."
Nu în ultimul rând, Natalia Gherman afirmă că vrea să devină "un secretar general care va comunica constant, permanent cu mass-media internaţională pentru a articula mai bine scopurile şi obiectivele organizaţiei pentru a-i implica pe cetăţenii lumii în această agendă şi ca să ne simţim cu toţii parte componentă a acestor procese menite să amelioreze calitatea vieţii oamenilor".
"Cea mai proastă variantă este de a da afară sau de a suspenda statele care nu respectă drepturile omului"
În discuţiile purtate la Paris, candidata din Republica Moldova a evocat şi chestiunea drepturilor omului. "Mai există unele părţi ale lumii, unele ţări cu drepturi depline la ONU, care nu respectă întocmai toate standardele şi normele din domeniu. ONU se poate implica, poate ajuta ţările care încă nu sunt acolo unde dorim să le vedem. Există agenţii, instituţii care promovează standardele din domeniul drepturilor omului iar secretarul general se poate implica chiar şi personal în anumite dosare. Viaţa şi demnitatea umană trebuie să fie în centrul eforturilor noastre. Fără o respectare a drepturilor omului, nu va exista continuitate şi durabilitate a eforturilor în celelalte domenii de activitate."
Și ce putem face cu ţările care nu respectă drepturile omului ? "Cea mai proastă variantă este de a le da afară sau de a le suspenda şi de a le izola. Asta nu poate decât agrava situaţia. Cel mai important este să dăm propriul exemplu, să demonstrăm practicile, rezultatele şi efectele cele mai bune ale unei atitudini corecte. Putem începe prin a le atrage atenţia asupra interesului pe care l-ar putea avea anumite ţări dacă îşi schimbă politica."
Experienţa de fost MAE şi de ex-premier, un atuu sau un handicap?
"Eu sunt un candidat din afara sistemului, din afara ONU. Faptul că am ocupat timp de 25 de ani posturi de răspundere în Republica Moldova mă ajută foarte mult. Experienţa mea îmi permite să detectez şi să observ foarte bine şi foarte clar situaţii când organizaţia nu livrează rezultatul aşteptat."
"Am şi experienţa soluţionării conflictelor. În regiunea de est a Republicii Moldova, conflictul a trecut prin diferite faze. Acum suntem la etapa elaborării într-un format consacrat a statutului pentru regiunea de est a Republicii Moldova. Avem parteneri, mediatori, ne ocupăm de elaborarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Avem şi un aranjament care menţine acel acord de încetare a focului."
"În miniatură am trecut deci prin toate etapele clasice de soluţionare a unui conflict. Ceea ce se întâmplă nu doar în Republica Moldova ci şi în regiune, care din păcate nu este una stabilă şi nici paşnică, îmi permite să vorbesc din experienţă despre gestionarea conflictelor şi a diferendelor."
"Sunt un candidat care este privit constructiv de Rusia"
Are Natalia Gherman sprijinul Rusiei - esenţial pentru a fi numit secretar general ONU? Dar pe al României? "În cadrul turneului meu am fost şi la Moscova iar în urma discuţiilor purtate cu ministrul rus de externe, sunt absolut sigură că sunt un candidat care este privit constructiv de Rusia, ştiut fiind faptul că Moscova sprijină un candidat din Europa de est."
"Bucureştiul, încă din start, în cadrul grupului Europa de est dar şi la ONU, s-a exprimat clar în favoarea candidaţilor veniţi din grupul nostru regional. România, dar şi alţii, susţin că ar fi preferabil ca viitorului secretar general să fie o femeie. În cei 70 de ani de existenţă ai organizaţiei, nicio femeie nu a condus ONU şi niciun secretar general nu a fost din Europa de est. Dacă privim aceste două criterii de selecţie, eu corespund şi unuia şi altuia, ceea ce mă face să fiu optimistă şi decisă ca să continui campania până la capăt având speranţa ca eu să fiu aleasă" conchide Natalia Gherman.