Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Shakespeare la Sibiu

shakespeare-lives.jpg

Shakespeare Lives (Teatrul Shakespeare's Globe, în parteneriat cu British Council)
Sursa imaginii: 
credit foto: FITS2016

Festivalul internaţional de teatru de la Sibiu i-a rezervat un loc de onoare anul acesta marelui dramaturg englez William Shakespeare, de la moartea căruia se împlinesc 400 de ani. De fapt, un amplu program îi pune în valoare opera şi multiplele faţete tematice. William Shakespeare rămîne autorul dramatic cel mai jucat din lume, iar spiritul pieselor sale este mai viu şi mai actual decît oricînd.

Intr-un fel William Shakespeare este celebrat tot timpul, pentru că mai toate teatrele importante din lume au în repertoriul lor măcar o piesă de Shakespeare, iar fiecare regizor care se respectă îşi încearcă măcar o dată în viaţă puterile cu o un text shakespearian. Iar România îl omagiază poate chiar mai mult decît alte ţări, pentru că la Craiova există un Festival internaţional Shakespeare ajuns anul acesta la a zecea ediţie.

Sibiul oferă la rîndul său în aceste zile un adevărat “regal” Shakespeare, cu multe iniţiative inspirate, aducînd pe străzile oraşului şi în diverse săli de spactacol spiritul dramaturgului, neliniştile şi interogaţiile din piesele sale, dar şi poezia sa. Să nu uităm că Shakespeare a fost înainte de toate un mare poet, el şi-a scris piesele în versuri. Iar pe placa de mormînt din biserica de la Stratford, oraşul său natal unde îşi doarme somnul dramatic de veci, stă scris "aici zace poetul William Shakespeare" pentru că la acea vreme nu exista încă noţiunea de dramaturg în concepţia de astăzi.

Un mare omagiu viziual îi este adus lui Shakespeare la Sibiu  sub forma unei proiecţii maraton cu 37 de filme de scurt-metraj realizate după piesele marelui dramaturg englez. Producătorii sunt Teatrul Shakespears’s Globe în partenriat cu British Council, iar unele secvenţe sunt filmate în oraşele unde dramaturgul şi-a imaginat acţiunile pieselor sale (şi pe unde nu a pus niciodată piciorul cum ar fi Verona sau Veneţia). Sibiul este al treilea oraş din lume în care are loc această proiecţie specială, după Londra şi Madrid, aflăm din dosarul de presă al festivalului.

In paralel a fost programată o conferinţă cu titlul "Shakespeare, din nou şi pentru totdeauna" cu participarea unui invitat din Anglia, Nigel Towson (reprezentînd Birtish Council), precum şi a lui Radu Boroianu, directorul Institututlui Cultural Român.

Tineri actori aflaţi sub bagheta lui Marian Râlea (marea lor majoritate de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu) au imaginat în oraş momente teatrale inspirate din piesele lui Shakespeare, un fel de infuzii urbane de teatru shakespearian condensat. Nimic mai plăcut decît să te plimbi pe străzile sau prin pieţele Sibiului şi la un moment dat să auzi un monolog celebru care se termină cu faimoasa dilemă hamletiană "a fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea".

Înaintea concertelor sau spectacolelor prezentate în biserici şi catedrale sunt recitate în engleză şi în română sonete de Shakespeare, şi eu însumi  m-am delectat cu unul dintre ele în Sinagoga din Sibiu înaintea unui recital de fado.

Criticul Octavian Saiu şi-a lansat la Sibiu ediţia în limba engleză a unei cărţi intitulată "Hamlet sau nebunia lumii". Iar Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu îşi asumă, prin regizorul Alexa Visarion, un proiect insolit şi ambiţios, acela de a reuni texte din Cehov şi Shakespeare, într-un spectacol intitulat “Noaptea bufonilor”. Nu lipsesc în acest context omagial nici marile piese ale lui Shakespeare montate integral. Semnalez întîi spectacolul "A douăsprezecea noapte" în regia lui Victor Ioan Frunză, o producţie a teatrului Metropolis din Bucureşti.

Dar marele eveniment aici la Sibiu este sosirea unei companii americane, mai precis a trupei "The Actor’s Gang" cu piesa "Visul unei nopţi de vară" în regia lui Tim Robbins. Acesta din urmă este o mare vedetă internaţională, actor, regizor şi scenarist, laureat a mai multor premii importane (un Oscar şi un Golden Globe). Notez în paranteză că Tim Robbins a obţinut în 1991 la Festivalul de la Cannes premiul pentru interpretare masculină în filmul "The Player" al lui Robert Altman. Despre "A douăsprezecea noapte" Tim Robbins spune următoarele: "Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare. Ea conține foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie și înșelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situația confuză rezultată este periculoasă și plină de comportamente scandaloase și extrem de amuzante."

Tim Robbins este aşteptat deci cu mare interes la Sibiu unde i se va oferi o stea şi pe aleea celebrităţilor imaginată în acest oraş de Constantin Chiriac după modelul Hollywood-ului.