Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După ce a zdruncinat Franţa, România poate pune Elveţia la pământ?

img_4998.jpg

Suporteri români pe Stade de France la meciul de deschidere Franta-România din 10 iunie 2016
Suporteri români pe Stade de France la meciul de deschidere Franta-România din 10 iunie 2016
Image source: 
Vasile Damian

In această seară, începând cu ora 19 ora României, selecţionata de fotbal a României va întâlni echipa Elveţiei în cadrul lui Euro 2016. După o prestaţie în faţa Franţei salutată de mai toată presa franceză, Tricolorii sunt daţi astăzi posibili câştigători de aceeaşi gazetari din Hexagon.

"România, care a zdruncinat echipa Franţei în meciul de deschidere al lui Euro 2016 înainte de a pierde în ultima clipă, poate visa să plece astăzi seară cu scalpul elveţienilor". O scrie ziarul de provincie Paris-Normandie. Cert, confraţii noştri recunosc că "echipa cocoşului galic nu a reuşit vinerea trecuă să înnoade mai mult de patru pase" dar "oamenii lui Anghel Iordănescu au făcut mai mult decât să fie nişte sparring-partners. Au jucat inteligent, au oferit adversarilor lor puţine ocazii dar au fost foarte ameninţătorii în rarele lor ocazii" mai scrie publicaţia normandă.

"In schimb, echipa elvetică nu a impresionat în primul ei meci cu Albania. Febrilă în apărare, puţin realistă în atac, echipa "Nati" a dat o imagine îngrijorătoare" mai notează Paris-Normandie. "In aceste condiţii, oare românii vor reuşi să-i împiedice pe elveţieni să marcheze alte puncte? Cert e că pentru români e esenţial să obţină nişte puncte astăzi seară dacă vor să nu-şi compromită şansele de a merge mai departe în competiţie" conchide ziarul normand.

L'Equipe, principalul ziar sportiv din Franţa, notează de partea sa că "în ciuda unei înfrângeri în faţa Franţei, România a lăsat impresie mai bună decât Elveţia. Chiar dacă Franţa rămâne favorita grupei A, românii şi-au jucat bine rolul de outsideri în meciul inaugural. Rămâne de văzut ce sunt capabili să arate în faţa Elveţiei" se mai întreabă cotidianul sportiv de referinţă. "Românii sunt optimişti pentru meciul cu Elveţia în ciuda frustrării provocate de înfrângerea cu Franţa din primul meci" mai scrie L'Equipe într-un alt articol

Paginile sport ale ziarului Le Figaro acordă şi ele un spaţiu larg meciului România-Elveţia, "doi adversari care se cunosc bine. Pentru a departaja însă cele două echipe, nici istoria nu are răspuns. De-a lungul timpului, în 10 întâlniri, fiecare dintre echipe a câştigat de 4 ori şi de două ori s-au despărţit la egalitate" scrie Le Figaro. "In meciul de deschidere, românii şi-au demonstrat rigoarea defensivă şi capacitatea de a se diferenţia în atac. In schimb, elveticii nu au ieşit tocmai liniştiţi de pe teren după primul meci din acest Euro 2016".

Radioul Europe 1 e mai sceptic, spune clar că "elveţienii pleacă favoriţi iar românii vor avea dificultăţi în a înscrie mai mult de un gol - aşa spun statitiscile. Singura amintire bună pentru Tricolori e că au câştigat ultimul meci cu elveţienii, 1-0 în amical acum 4 ani".

In fine, canalul de televiziune TF1 evocă "virajul important" pe care-l constituie acest meci. "Pentru elveţieni, obiectivul e simplu: să câştige acest al doilea meci din grupă, lucru sinonim cu calificarea în optimi. Pentru români, victoria este perfect imaginabilă ţinând cont de enorma surpriză pe care au fost la doi paşi s-o provoace la primul meci cu Franţa."

După ce a zdruncinat Franţa, România poate pune Elveţia la pământ?