Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sibiu: o rampă de lansare pentru dramaturgi

646x404.jpg

Ofelia Popii
Image source: 
credit foto: FITS2016

Festivalul de la Sibiu îşi propune în fiecare an să traducă texte din dramaturgia contemporană şi să le aducă în atenţia publicului dar şi a profesioniştilor scenei. Lecturile sunt organizate în spaţiul extrem de primitor al Librăriei Humanitas, spaţiu care uneori devine neîncăpător, atît de mare este interesul pentru aceste momente de descoperire a unor noi voci din dramaturgia românească sau străină.

In fiecare an Festivalul publică deasemenea acest florilegiu de texte, punîndu-le astfel la dispoziţia teatrelor din România şi a regizorilor în căutare de noi voci dramartugice, deşi unele dintre aceste piese aparţin unor autori deja cunoscuţi în străinătate. Personal apreciez şi faptul că după aceste lecturi, realizate de actori profesionişti, au loc discuţii despre ceea ce s-a citit, o primă descifrare critică, “la cald” a textului respectiv, iar publicul este invitat să-şi spună părerea. Un fel de cenaclu de dramaturgie funcţionează deci la Sibiu, iar lecturile sunt înregistrate de Teatrul Naţional Radiofonic.

Săptămîna aceasta au putut fi auzite la Sibiu texte de Annie Baker, Anupama Chandrasekhar, Bogdan Georgescu, Declan Green, Mikhail Durnenkov, Paul Miro Lei, Szkély Csaba. Detalii despre aceşti autori care vin din orizonturi diferite pot fi gasite pe site-ul festivalului de la Sibiu, la rubrica “lecturi”. Personal am avut plăcerea să asist la lectura piesei lui Declan Green, “Opt giga de pronografie”, realizată de doi actori minunaţi, Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea, care au pus tot sufletul şi toată inteligenţa în descifrarea nuanţelor din acest text. O piesă despre singurătate, alienare şi modul în care o anume globalizare consumeristă îi îndepărtează tot mai mult pe oameni unii de alţi.

Am profitat de ocazie ca sa o invit pe Ofelia Popii la microfonul RFI-ului, şi vă invit acum pe dumneavoastră să ascultaţi discuţia noastră. Ofelia Popii este una dintre actriţele care s-au remarcat cel mai mult pe scena sibiană, iar rolurile sale din mari spectacole precum “Lulu” sau “Faust” rămîn memorabile.

Mai multe detalii pe site-ul: http://www.sibfest.ro/2016/lectura

 

 

 

Interviu cu Ofelia Popii