Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« La Mama », restaurantul românesc din Lyon unde vin mai mult străinii

img_5047.jpg

Iulian Nechita, patronul restaurantului românesc La Mama din Lyon
Iulian Nechita, patronul restaurantului românesc La Mama din Lyon
Image source: 
Vasile Damian

Duminică seara are loc la Lyon al treilea meci al României în cadrul lui Euro 2016. Partida cu Albania este crucială pentru o eventuală calificare a Tricolorilor în optimi după infrângerea suferită cu Franţa şi egalul cu Elveţia. Meciul de la Lyon – al treilea oraş ca mărime din Franţa – va fi urmărit de mii de români, fie veniţi special acolo cu această ocazie, fie stabiliţi déjà în localitatea franceză de mai mult timp. E cazul lui Iulian Nechita. Bârlădeanul de 28 de ani este patronul singurului restaurant românesc din Lyon – oraş în care tràiesc circa 20 de mii de români. In interviul pe care l-a acordat la RFI, Iulian Nechita povesteşte când şi în ce condiţii a venit în Franţa, cum s-a acomodat cu oamenii de acolo şi cât de rar vin conaţionalii lui ca să-i guste bucatele « La Mama », numele restaurantului pe care l-a deschis acum mai bine de un an.

« La Mama » nu e nici foarte central dar nici prea departe de centrul istoric al oraşului Lyon. Părerile celor care au fost déjà acolo sunt în general bune spre excelente, sala restaurantului e aranjată modern, personalul foarte primitor iar patronul entuziast. Venit foarte de tânăr în oraşul de pe Rhône şi Saône, Iulian Nechita a deschis « La Mama » în urmă cu un an şi trei luni.

« La început când am sosit aici nu mi-a plăcut. E monoton, e zero, nu se întâmplă nimic pentru tineri spre deosebire de Italia de unde veneam eu. Incet-încet m-am acomodat însă, mi-am găsit de muncă, am deschis o firmă de construcţii acum vreo 5 ani şi din martie anul trecut am şi un restaurant, La Mama. »

« Majoritatea clienţilor sunt străini, românii nu prea vin. Cifra de afaceri o facem cu francezii, italienii, englezii, portughezii – numai românii nu vin. Majoritatea românilor care vin aici îmi sunt prieteni, restul nu vin. Românul stă acasă şi îşi face oala lui cu ciorbă. Işi zice că decât să dea 6 euro pe o farfurie de ciorbă la restaurant, mai bine merge la magazin, îşi ia cu 10 euro materie primă şi îşi face acasă oala din care mănâncă trei zile. Nu merge el ca francezul sau spaniolul zilnic să mănânce la prânz la restaurant. Românul sau are pachetul după el sau merge acasă ca să mănânce. Din cei 20 de mii de români din Lyon, dacă au venit 100 la mine să mănânce… »

« Românii nu sunt solidari, nu se leagă nimic între ei. Dacă e să vină la un grătar, la mâncare şi la băutură gratis, românul e primul care vine. In caz de nevoie nu vine însă niciunul » mai spune, dezamăgit, Iulian Nechita care ne precizează că nu a făcut restaurantul ca să se îmbogăţească ci « ca pe o dambla, pe principiul să aibă românul unde să mănânce româneşte şi să bea o bere românească când ajunge în oraş. Din păcate, românii de aici nu au înţeles asta, sunt invidioşi şi preferă să-şi mănânce ciorba făcută acasă. Eu aici am mâncare sută la sută românească, sută la sută proaspăt – nimic congelat ! – zacusca, vinetele, totul se face la faţa locului. »

Tânărul patron se gândeşte dealtfel să plece într-un alt oraş francez, la Montpellier, unde îl atrage mai mult clima, stilul de viaţă şi … noua iubita pe care o are.

 
Interviu cu Iulian Nechita, patronul restaurantului "La Mama" din Lyon