Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România-Albania la Lyon : ce zice presa francofonă, care sunt pronosticurile

tricolorii.jpg

Tricolorii în drum spre Lyon la bordul unui tren rapid TGV
Tricolorii în drum spre Lyon la bordul unui tren rapid TGV
Sursa imaginii: 
FRF

România şi Albania se întâlnesc duminică seara la Lyon în cadrul grupei A a lui Euro 2016. Ambele echipe au şanse să se califice în optimile competiţiei. Lupta va fi deci cu atât mai crâncenă pe stadionul OL în faţa a aproape 60 de mii de spectatori. Ce pronosticuri dă presa francofonă şi ce zic specialiştii pentru acest meci decisiv ?

« Scenariul de vis pentru români este un gol înscris de Răzvan Raţ în minutul 83 pentru a obţine o scurtă victorie cu 1-0 ». Ipoteza este descrisă de ziarul Le Temps din Elveţia care ne reaminteşte că în realitate, acesta a fost desfăşurătorul şi rezultatul ultimului meci România-Albania desfăşurat în mai 2014 la Yverdon în faţa a 2.800 de suporteri. Duminică seara la Lyon, pe stadionul OL, nou-nouţ, inaugurat acum nici 6 luni, sunt aşteptaţi 60 de mii de spectatori. Ambianţa şi miza vor fi deci cu totul diferite. In cazul în care una dintre echipe câştigă, ea poate spera la o calificare în optimile de finală ale lui Euro 2016.

Le Figaro e mai categoric : « România trebuie să bată Albania dacă vrea să spere la o calificare dar Albania este o ţară care-i reuşeşte bine echipei lui Iordănescu » scrie ziarul francez. A se subînţelege că Tricolorii îi vor învinge le albanezi. « In meciul cu Franţa, România s-a agăţat cât a putut ; în cel cu Elveţia a fost chiar valoroasă. Azi, destinul Tricolorilor nu depinde decât de ei. In caz de victorie, România termină cu 4 puncte în grupa A, un total care ar trebui să-i ajungă să fie printre cele 4 cele mai bine clasate echipe de pe locul 3. Acest lucru ar fi o reală performanţă având în vedere că Tricolorii  nu au ajuns până acum decât o singură dată mai departe la un Euro, în speţă cel din 2000 » scrie Le Figaro. Un cotidian care notează că « oamenii lui Iordănescu pot viza chiar locul 2 în grupă. Intr-adevăr, dacă românii câştigă în faţa albanezilor iar francezii îi bat pe elveţieni, atunci naţionala României va termina pe locul 2. Cu alte cuvinte, Franţa devine aici un aliat e circumstanţă » conchide ziarul francez.

« Speranţe nebuneşti sau eliminarea ». Iată cum rezumă încă din titlul canalul de televiziune TF1 miza meciului de la Lyon. « Victoria le este indispensabilă ambelor echipe. Ele îşi joacă viitorul pe stadionul OL, e o chestiune de viaţă şi de moarte iar perdantul va fi păcăliciul » mai scriu ziariştii francezi parafrazându-l parţial pe Florin Andone. Verdictul grupei A va veni târziu duminică seara iar suspansul ţine în tensiune 3 echipe din 4.

Le Matin, ziar elveţian, obervă că « în ciuda înfrângerii din faţa Franţei, echipa albaneză s-a luptat cu toate forţele şi speră acum să-şi prelungească visul la acest prim Euro la care participă. Mai ales că selecţionata lui Anghel Iordănescu nu e neapărat favorita acestui meci. Din ceeace au arătat până acum, Albania a fost mai aproape atât de Elveţia cât şi de Franţa decât a fost vreodată România. »