Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul culturii, Corina Şuteu: "după ce vin la Sibiu sau la Cluj mulţi străini îşi schimbă imaginea despre România"

gospel-tour-2016-1.jpg

Concert de Gospel la Sibiu
Image source: 
credit foto: sibfest.ro

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu s-a încheiat duminică seară, dar febrilitatea culturală în oraş continuă. Pe 22 iunie încep "Zilele muzicale româno-americane", care vor dura pînă pe 2 iulie. Sibiul şi-a cîştigat an de an o imagine de oraş cultural, demn de o constelaţie europeană din care face parte, declară la RFI ministrul român al culturii, doamna Corina Şuteu, la microfonul colegului nostru Matei Vişniec.

Mărturisesc că de multe ori, plecînd de la Sibiu imediat după încheierea festivalului m-am întrebat "şi acum, oare nu intră sibienii într-un fel de depresie?"

Există un sindrom post-festival de abandon pe care l-am întîlnit, de exemplu, la Avignon. Multă lume mi-a mărturisit că la sfîrşitul lunii iulie, cînd se termină forfota festivalieră în Oraşul Papilor, un fel de tristeţe se lasă peste oraş. Plecarea actorilor, a companiilor, a saltimbancilor, a artiştilor străzii, a zecilor de mii de spectatori, lasă un fel de gol, un vid ambiental. Afişele care împînzesc oraşul dispar, nimeni un mai împarte flaiere, delirul sonor se stinge şi este regratat… Chiar dacă oraşul continuă să fie vizitat de turişti, sfîrşitul fiestei lasă un gust amar şi toată lumea se gîndeşte fie la următoarea ediţie a festivalului, fie la următoarea manifestare culturală care va anima urbea.

De fapt, oraşele de artă, oraşele culturale, un se împacă niciodată cu terminarea unui festival, motiv pentru care sunt tentate să inventeze noi manifestări artistice pentru a crea un fel de continuitate… Sibiu pare să-şi fi găsit vocaţia pentru că programul său cultural estival este dens, cu alte accente însă.

Am discutat, înainte de a pleca de la Sibiu, cu doamna Corina Şuteu, ministrul culturii, despre vocaţia culturală a oraşului şi despre capacitatea sa de a crea imagine pentru întreaga Românie.

 

Ministrul Culturii, Corina Suteu, despre Festivalul de la Sibiu