Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: sărbătoarea muzicii sub semnul unei teme mobilizatoare

facebook_libresensemble_0.jpg

RFI: seara speciala "Fête de la musique" marti 21 iunie de la ora 21 la ora 23
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Sărbătoarea muzicii se derulează marţi 21 iunie în aproximativ 120 de ţări. Spiritul acestei manifestări iniţiată în Franţa în 1982 de către ministrul de atunci al culturii, Jack Lang, a cucerit treptat întreaga planetă. Anul acesta, însă, sărbătoarea muzicii se derulează oarecum în "surdină" în ţara de unde a pornit, dar sub semnul unei teme mobilizatoare, informează Agenţia France Presse.

Ameninţarea teroristă şi Campionatul european de fotbal găzduit de Franţa s-ar putea să eclipseze actuala ediţie, pe teritoriul Hexagonului, a ceea ce francezii numesc "la Fête de la musique". La Paris, un mare concert prevăzut în seara zilei de 21 iunie în Piaţa Denfert-Rochereau, a fost anulat din cauza unui aviz defavorabil al Prefecturii de poliţie. Anul trecut au fost recenzate în Franţa, pe 21 iunie, 17 000 de concerte la care au participat zece milioane de persoane. In multe oraşe franceze însă anul acesta dispozitivul muzical este mai redus. Iar la Marsilia "Sărbătoarea muzicii" a fost amînată pentru joi, întrucît meciul deja programat (astăzi) între Ucraina şi Anglia riscă să încingă spiritele.

Solstiţiul de vară, altfel spus acest moment cînd ziua cea mai lungă a anului se prelungeşte cu noaptea cea mai scurtă, rămîne un moment magic pe care oamenii vor să-l marcheze într-un fel. Această a 35-a ediţie a Sărbătorii muzicii este pusă sub semnul unui slogan tematic care trimite în mod evident la actualitate: "muzica mai puternică decît…"

Da, muzica ar trebui să fie, ca şi arta de a trăi, mai puternică decît obscurantismul, violenţa, terorismul, barbaria. Intr-un articol publicat în cotidianul Le Figaro eseistul Jean-Pierre Robin arată că în toate culturile muzica este sinonimă, dincolo de divertisment, cu îndrăzneala şi ideea de excelenţă. El mai dă acest citat din Emil Cioran: "Dacă există cineva care îi datorează totul lui Johan-Sebastian Bach acesta este Dumnezeu".

Ministerul culturii din Franţa îi îndeamnă în această zi de 21 iunie pe francezi să nu fie pasivi cu acest slogan: "Faceţi muzică, sărbătoriţi muzica". Un fel de a spune, sfidaţi-i pe cei care ne vor răul continuînd să credeţi în arta de a trăi.