
Special Paris
Poluarea, responsabilă pentru 9% din decesele din Franţa
default.png

La originea celor 9% din decese anuale din Franţa: particulele fine cu diametrul sub 2,5 micrometri (PM2, 5). Aceste particule sunt atât de mici încât pătrund adânc în sistemul respirator provocând numeroase patologii – cancere, boli cardio-vasculare, etc.
Evaluarea publicată de Santé publique France s-a bazat pe studii realizate în perioada 2007-2008 şi confirmă ordinul de mărime al precedentei evaluări făcute în 2005 de agenţia europeană « Clean Air for Europe ».
Nu e de mirare că efectele poluării sunt mai importante în marile oraşe, în zonele urbane cu peste 100 de mii de locuitori. Localităţile mijlocii şi mici şi chiar şi zone rurale nu sunt însă ferite de acest flagel modern. Există chiar unele comune de la ţară care, fiind în apropierea unor mari zone industriale, înregistrează cote de poluare extrem de importante.
În mare, circa 47 de milioane de francezi – dintr-o populaţie totală de 66 de milioane – sunt supuşi unei concentrări de PM2, 5 mai mare decât doza maximă autorizată de Organizaţia mondială a sănătăţii. Dacă valorea maximă preconizată de OMS ar fi respectată, s-ar putea evita în Franţa circa 18 mii de decese. În opinia specialiştilor, reducerea energiilor fosile ar fi cea mai eficientă pentru a diminua poluanţii şi în particular ucigătoarele particule fine.