Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluarea, responsabilă pentru 9% din decesele din Franţa

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Poluarea provoacă anual 48 de mii de morţi în Franţa! Evaluarea a fost publicată de Santé Publique France, agenţia de sănătate publică din Franţa. Cu alte cuvinte, poluarea atmosferică este a treia cauză de mortalitate din Franţa, după tutun şi alcool.

La originea celor 9% din decese anuale din Franţa: particulele fine cu diametrul sub 2,5 micrometri (PM2, 5). Aceste particule sunt atât de mici încât pătrund adânc în sistemul respirator provocând numeroase patologii – cancere, boli cardio-vasculare, etc.

Evaluarea publicată de Santé publique France s-a bazat pe studii realizate în perioada 2007-2008 şi confirmă ordinul de mărime al precedentei evaluări făcute în 2005 de agenţia europeană « Clean Air for Europe ».

Nu e de mirare că efectele poluării sunt mai importante în marile oraşe, în zonele urbane cu peste 100 de mii de locuitori. Localităţile mijlocii şi mici şi chiar şi zone rurale nu sunt însă ferite de acest flagel modern. Există chiar unele comune de la ţară care, fiind în apropierea unor mari zone industriale, înregistrează cote de poluare extrem de importante.

În mare, circa 47 de milioane de francezi – dintr-o populaţie totală de 66 de milioane – sunt supuşi unei concentrări de PM2, 5 mai mare decât doza maximă autorizată de Organizaţia mondială a sănătăţii. Dacă valorea maximă preconizată de OMS ar fi respectată, s-ar putea evita în Franţa circa 18 mii de decese. În opinia specialiştilor, reducerea energiilor fosile ar fi cea mai eficientă pentru a diminua poluanţii şi în particular ucigătoarele particule fine.

 
Poluarea, responsabila a 9% din decesele din Franţa